Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2360 vizualizări 18 mar 2018

Unul dintre medicii familiei Netanyahu, dr.  Zvika Bercovici (român de origine) a declarat presei zilele trecute că premierul are febră şi dureri în gât: ”Prim ministrul este un om puternic. (Un medic responsabil al unui mare lider aşa începe orice declaraţie despre starea de sănătate a pacientului său, chiar dacă acesta s-ar întâmpla să fie mort, n.m,). Are puţină febră, dar pulsul şi tensiunea sunt excelente. L-am sfătuit ca măcar două zile să evite contactul cu terţe persoane şi să urmeze acasă tratamentul pe care i l-am prescris”. Asta se întâmpla joi. În zilele care au urmat, Marele Bibi n-a ieşit din cuvântul dr. Bercovici, anulându-şi angajamentele.

Nici o gripă, fie ea şi rebelă, nu e o binecuvântare, dar în cazul premierului israelian a picat la ţanc. Trebuie să-şi lingă rănile după insuccesul scenetei jucate împreună cu ministrul Apărării, moldoveanul (de la Chişinău) Avigdor Lieberman, prin care a încercat să forţeze alegerile anticipate (declarând sus şi tare fix pe dos, fireşte: că doreşte să-şi ducă mandatul până la capăt, adică până în noiembrie 2019).

Soluţia anticipatelor n-a încolţit peste noapte, Netanyahu a avut-o tot timpul în minte, chiar şi atunci când acuza poliţia anticorupţie, Lahav 433, şi presa de stânga că doresc răsturnarea Guvernului prin metode nedemocratice. Dacă s-ar fi decis ca alegerile anticipate să aibă loc pe 26 iunie, cu un partid aflat în fruntea sondajelor Bibi ar fi putut reveni pe cai mari în fotoliul de şef al Executivului, exercitând asupra anchetatorilor săi presiunea largii simpatii populare.

Canalele de ştiri însă, prinse ca la noi în lungi talkshowuri pe această temă, au dezvăluit că mare lucru n-ar fi câştigat din manevra cu anticipatele, fiindcă opoziţia şi parte din actuala coaliţie ar fi pregătit o petiţie adresată  Procurorului General Avichai Mandelblit, prin care i-ar fi solicitat să exprime o poziţie înainte de 26 iunie – exact demersul pe care premierul îl evita. Ideea unei astfel de petiţii rămâne, astfel încât anticipatele sunt un drum închis.

În mod normal, decizia lui Mandelblit trebuie să fie pronunţată în câteva luni, iar dacă este una – aşa acum toate informaţiile scurse din anchetă o arată – un eventual proces ar putea demara nu mai târziu de un an. În istoria Israelului cutuma e ca un înalt oficial trimis în faţa instanţei să demisioneze. De altfel, Moshe Kahlon, ministru de Finanţe şi şeful partidului Kulanu, a afirmat că, dacă Netanyahu va fi pus sub acuzaţie şi nu va demisiona, formaţiunea sa se va retrage din coaliţie (ceea ce echivalează cu  căderea Guvernului). 

Mai există un motiv foarte important pentru care gripa rebelă şi mai ales interdicţia de a se întâlni cu terţe persoane e cât se poate de binevenită. Netanyahu obţine astfel scutire medicală de la întâlnirea care urma să aibă loc mâine, cu anchetatorii. (E greu de spus dacă soţia sa, Sarah, şi fiul cel mare, Yair, vor fi şi ei scutiţi prin contagiune să se prezinte la audieri).  

Prezentând un raport al întâlnirii sale cu Donald J. Trump la ultima reuniune a responsabililor cu securitatea din Executivul, prim ministrul le declarase că preşedintele Statelor Unite i-ar fi dezvăluit că în luna mai îşi va retrage ţara din acordul nuclear cu Iranul. Dacă nu i-a ieşit cu anticipatele, Netanyahu va încerca agitând din nou pericolul atomic iranian.

Citește și: