Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2606 vizualizări 14 mai 2011

"Din această sală am două amintiri - una frumoasă, alta urâtă" a spus preşedintele Băsescu, de pe scena Convenţiei Naţionale a PDL. Prima rememorată a fost adierea de lumină: "Aici, am câştigat preşedinţia partidului la alegerile din 2001", a doua, cea dureroasă - spatele lui Petre Roman, întors către mâna întinsă a lui Băsescu, imediat după înfrângerea fostului preşedinte.

Încărcată de insatisfacţie, evocarea l-a făcut pe Traian Băsescu să lăcrimeze, a doua oară în cuvântul său de deschidere. Nu e o noutate: preşedintele are lacrimă pentru pasajele sensibile ale vieţii sale politice. Nu-i mai puţin adevărat că gestul lui Roman, la timpul respectiv, i-a surprins pe unii dintre neiniţiaţi. Ceilalţi, cunoscătorii luptei la baionetă, dată pe toate fronturile şi la toate nivelele în ultimele zile ale campaniei celor doi, au tradus gestul ca fiind manifestarea unei imense frustrări a lui Petre Roman şi ca pe un răspuns tărziu la gestul ipocrit făcut de Băsescu pe scena Teatrului Naţional, după ce fostul lider pierduse alegerle - "Petre, eşti cel mai bun" spusese atunci actualul preşedinte.

Altfel, Traian Băsescu a reuşit în 2001 să convingă partidul că el poate fi soluţia viitoare, în urma unui război fără scrupule. În final, e meritul său şi al oamenilor care l-au sprijinit.
De remarcat însă, că preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, nu a intervenit niciun moment în lupta dintre Roman şi Băsescu pentru preşedinţia PD. A, da. Iliescu nu avea un parteneriat cu Partidul Democrat.

Citește și: