Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4737 vizualizări 14 oct 2018

Marţi, 2 octombrie, la ora 13:15, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (60 de ani), rezident în Statele Unite şi colaborator al The Washington Post, a intrat pe poarta principală a consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Dorea să ridice o copie după actul de divorţ, în vederea apropiatei căsătorii cu Hatice Cengiz (36 de ani), care îl aştepta afară. La ora 15:30, când programul cu publicul s-a închis, doamna Cengiz, cetăţean turc, a intrat în panică şi a anunţat autorităţilor dispariţia logodnicului său.

Autorităţile turce preiau cazul şi constată că există suspiciuni ca Jamal Khashoggi - pe care camerele de supraveghere îl arată intrând, dar nu şi ieşind din instituţie - să fi fost ucis şi tranşat în incinta consulatului, de o echipă de 15 profesionişti trimisă în aceeaşi dimineaţă de la Riyadh.

Urmează un balet diplomatic turco-americano-saudit, în care preşedintele Erdoğan (în relaţii tensionate cu Arabia Saudită, Qatarul fiind unul dintre cauze) sugerează că saudiţii se poartă straniu, neputând dovedi cu o înregistrare video ceea ce afirmă cu obstinaţie: că Jamal Khashoggi ar fi părăsit consulatul, dar nu pe poarta pe care a intrat.

Însă mai straniu decât atât nu e decât demersul de a face dispărut un critic asiduu al regimului de la Riyadh, al prinţului moştenitor personal, în chiar sediul consulatului şi tocmai în Istanbul, oraşul în care sunt atâtea modalităţi fabuloase de a scăpa de cineva.

Am recitit în ultimele douăsprezece zile editorialele lui Khashoggi din The Washington Post, declaraţiile despre organizaţia neguvernamentală pentru democraţie în lumea arabă pe care tocmai o înfiinţase în America, postările pe adresele sale de socializare. Lucrurile sunt mult mai complicate decât apar. Nu am decât o idee vagă asupra lor, dar ceea ce trebuie notat e că, pe vremea când (1991-1999) a fost corespondent în Afganistan au început - firesc - relaţiile sale cu serviciile secrete saudite, dar şi cu CIA. Şi încă un “amănunt”: Jamal Khashoggi (nepot al unui influent bunic de origine turcă) a fost un simpatizant (discret) al Fraţilor Musulmani.

Tabloidele ar putea fi interesate să afle că omul nostru era vărul lui Dodi Fayed, cel cu care prinţesa Diana şi-a găsit sfârşitul în accidentul de maşină de la Paris.

Vorbesc despre Khashoggi la trecut, pentru că atunci când un personaj care ştie câte ştia el dispare douăsprezece zile, orice i s-ar fi întâmplat, e ca şi mort.

 

Citește și: