Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2580 vizualizări 15 iul 2018

Mâine, la Helsinki, Donald J. Trump şi Vladimir Vladimirovici Putin vor sta faţă în faţă, avându-i alături doar pe traducători – un spectacol pentru care mulţi ar da oricât să-l savureze. 

Putin e, din start, net avantajat de o experienţă vastă, dar şi de faptul că, prin Constituţie, are puteri mai mari decât ale lui Trump şi, în consecinţă, o libertatea sporită de negociere. Liderul de la Casa Albă se confruntă cu încă un dezavantaj major: că a vorbit şi tweetuit enorm, de cele mai multe ori contradictoriu, despre Rusia şi despre Putin. Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin n-are ce pierde - a câştigat deja această întâlnire, prin simplul fapt că ea se va produce.

Lucru deloc de neglijat, Putin vine după infuzia de imagine de la Cupa Mondială. Pe tot parcursul competiţiei, agenţiile de ştiri au transmis ca de la reuniunile ONU – cutare lider s-a întâlnit cu omologul său ”în marja” Campionatului Mondial de Fotbal. Pe la Moscova s-au perindat mari lideri ai lumii şi lideri mai mărunţi. (Noi care n-avem echipă de fotbal, dar nici diplomaţie, am stat liniştiţi acasă). 

Trump şi Putin - două personalităţi accentuate, două temperamente total opuse.

După cele mai recente prestaţii, de la Summitul NATO şi din Marea Britanie – lipsă de concentrare şi fanfaronadă – multă lume e îngrijorată de ce trăznăi ar mai putea debita şi de concesiile pe care le-ar putea face ”geniul stabil” de la Washington.

Cei doi vor discuta despre Siria. Nu e de crezut că preşedintele Statelor Unite îl va convinge pe preşedintele Rusiei să preseze Iranul să-şi retragă trupele din regiune. (De altfel, Teheranul s-a grăbit să se asigure, declarând că militarii săi nu vor părăsi ţara decât la cererea Damascului). Vor mai discuta de estul Ucrainei (despre care Trump ar fi putut afla mai multe, dacă, la Summitul NATO, n-ar fi scos din sala de consiliu delegaţia ucraineană, ca să continue discuţiile despre bani), vor discuta problema controlului armelor. Oficialii americani ar dori să mai discute şi problema anexării Crimeei, precum amestecul Rusiei în prezidenţialele din 2016.  

Prudenţi, ruşii au apucat să declare că nu aşteaptă rezultate spectaculoase de la această întâlnire. Preocupat, agitatul John Bolton, consilierul însărcinat cu Securitate Naţională, a declarat,  la rându-i, că nu speră ”rezultate concrete” de la această ”întrevedere nestructurată”. 

În urmă cu puţin timp, înainte de a se îmbarca spre Helsinki, Donald J. Trump a demonstrat o dată în plus că nu se dezminte şi că obsesia că America e mereu trasă în piept şi furată nu l-a părăsit nici o clipă, ruinând strădaniile liderilor europeni de a păstra aparenţele bunei înţelegeri şi ale încrederii, spulberate la Bruxelles. A declarat presei că Uniunea Europeană, China şi Rusia sunt ”inamicii” Statelor Unite. Primele două – ”inamici economici”, iar Rusia – ”în anumite aspecte”. A ţinut însă imediat să adauge că ”asta nu vrea să însemne că sunt răi”. Citind (şi) aceste judecăţi de valoare ale lui Trump, lumea are motive în plus de serioasă îngrijorare. 

 

Citește și: