Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6511 vizualizări 16 feb 2019

În seria catehezelor despre Rugăciunea Domnească, Papa Francisc a dezvăluit zilele trecute cuvântul care lipseşte din “Tatăl Nostru”:

“Lipseşte un cuvânt. Gândiţi-vă cu toţii ce anume lipseşte în ”Tatăl nostru”. Gândiţi-vă ce lipseşte! Un cuvânt. Un cuvânt care, în vremurile noastre (însă probabil că totdeauna) îl ţin toţi în mare consideraţie. Care este cuvântul care lipseşte în ”Tatăl nostru”, rugăciunea pe care o facem zilnic? Ca să câştig timp, o să vi-l spun: lipseşte cuvântul ”eu”. Niciodată nu se rosteşte ”eu”. Isus ne învaţă să ne rugăm având pe buze, înainte de orice,  acel ”tu”, pentru că rugăciunea creştină e dialog: "Sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta". Nu numele Meu, împărăţia Mea, voia Mea. Nu merge ”eu”. Apoi trece la ”noi”. Toată partea a doua din ”Tatăl nostru” e rostită la persoana întâi plural: ”Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o, ne iartă nouă greşelile noastre, nu ne duce pe noi în ispită, ne mântuieşte de cel rău”. Chiar cererile cele mai elementare ale omului - precum hrana cu care să-şi potolească foamea - sunt la plural. În rugăciunea creştină, nimeni nu cere pâinea pentru sine (pâinea cea de toate zilele ”dă-mi-o”; nu, ”dă-ne-o”), o imploră pentru toţi, pentru toţi săracii lumii. Nu trebuie uitat asta: lipseşte cuvântul ”eu”! Ne rugăm cu ”tu” şi cu ”noi”. Este o bună învăţătură a lui Isus, n-o uitaţi!”

În această ”civilizaţie a debarasării”, despre care Francisc a vorbit cu patos în repetate rânduri, faptul că din ”Tatăl Nostru” lipseşte pronumele personal ”eu” înseamnă că nu lipseşte nimic care ne poate îndepărta de Divinul Interlocutor, ”eternul Tu” (cum ar spune un mare mistic evreu).

Nu degeaba, episcopul Bergoglio îl invitase pe Borges să conferenţieze la Colegiul din Santa Fe şi nu întâmplător tabloul preferat al Papei e ”Răstignirea albă” a lui Marc Chagall.

 

Citește și: