Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3140 vizualizări 7 sep 2018

Există în sudul Floridei un lac care se cheamă Okeechobee (“Apă Mare”, în dialectul indigenilor). Pe malul lacului Okeechobee trăieşte cel mai şmecher strateg din lume - o broască.

Pitită în vegetaţia luxuriantă, cu labele din spate bine înfipte în mâlul apei, cu pleoapele străvezii trase peste ochii bănuitori, de aramă coclită, nu clipeşte, nu mişcă, nu respiră. Limacşi, omizi, insecte, melcişori - tot ce-i trece prin faţă, nu scapă. Limacşi, omizi, insecte, melcişori ajung, când le e mlaştina mai dragă, printr-o mişcare scurtă, aproape imperceptibilă, pe limba cleioasă şi se strecoară discret pe gâtlejul broaştei.

Strategia asta nu poate fi învăţată. Trebuie s-o ai în sânge. Edgar Hoover, cel care a condus FBI (Biroul Federal de Investigaţii) din 10 mai 1924 până pe 2 mai 1972 (48 de ani!), o avea, se spune.

Hoover mai avea un anume tip de cruzime bonomă (“Mortul e un mod de a pune pe orizontală un obstacol vertical”), un tranzacţionism inconfundabil (“Am făcut mai mult pentru Dumnezeu decât a făcut El pentru mine”). Avea şi altele pe care, dacă vi le-aş povesti, nu v-ar folosi la nimic.

Aş flata enorm, aş linguşi monstruos elitele politice româneşti şi pe păpuşarii lor, dacă aş zice că sunt diabolici. Sunt doar iremediabil mediocri. N-au desfătarea potlogăriei, nu ştiu să guste savoarea infamiei, nu sunt capabili să admire altruist meandrele mârşăviei. Le lipseşte savoir-faire-ul marilor cercuri în jurul pradei, preferă învârtelile. N-au satisfacţia de a smulge, au plăcerea ciupelii.

Se mişcă, se agită prea mult, dau totul pe goarnă, se patetizează, se isterizează, se dau cu curul de pământ.

Uzurpatorii cu stil defineau cam aşa Puterea: să faci ceea ce e în interesul naţiunii şi să n-o laşi să afle decât ce e în stare să priceapă.

Citeşte şi Un civil numit Maior

 

Citește și: