Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2626 vizualizări 4 feb 2019

“În al optulea centenar care s-a scurs de la întâlnirea dintre Sfântul Francisc din Assisi şi sultanul Malek El Kamel, am onorat oportunitatea de a veni aici ca om al credinţei, însetat de pace, ca frate care caută pacea cu fraţii”. Povestea spune - o istoriseşte şi Dante în Cântul XI din Paradis - că, în vremea cruciadei a V-a, în anul 1219, călătorind în Ţara Sfântă, Sfântul Francisc din Assisi, întemeietorul ordinului care îi poartă numele, s-a întâlnit în portul Dumyat (Damietta) cu sultanul Egiptului.

La simposionul interreligioas de astăzi, aşezat sub semnul Fraternităţii Umane, Papa Francisc s-a îmbrăţişat cu Ahmad Al-Tayyib, marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, fostul rector al prestigioasei universităţii cu acelaşi nume.

În cuvântul său, Suveranul Pontif le-a amintit celor prezenţi episodul vechi testamentar al Potopului şi al arcei lui Noe, prezent şi în Sura 11 a Coranului: “(…) şi noi, în numele lui Dumnezeu, pentru a apăra pacea, e nevoie să să intrăm împreună, ca o singură familie, într-o arcă - arca fraternităţii - care să poată brăzda mările furtunoase ale lumii”.

A explicat, în mijlocul audienţei sunnite, că nici o formă de violenţă nu poate fi pusă pe seama lui Dumnezeu: “A recunoaşte oricărei fiinţe umane aceleaşi drepturi înseamnă a preamări Numele lui Dumnezeu pe pământ. În numele lui Dumnezeu Creatorul, trebuie condamnată fără ezitare orice formă de violenţă, fiindcă violenţa e o profanare gravă a Numelui lui Dumnezeu, folosirea Numelui pentru a justifica ura şi violenţa împotriva fratelui. Nu există violenţă care să poată fi justificată prin religie!”

Papa, care poartă numele Sărăcuţului, a abordat şi unul dintre subiectele care l-au consacrat, pentru care au fost acuzat de marxism: “Religiile au şi datoria de a aminti că lăcomia după profit duce la împietrirea inimii şi că legile pieţei actuale, cerând totul şi imediat, nu ajută întâlnirii, dialogului, familiei - dimensiunile fundamentale ale vieţii, care necesită timp şi răbdare. Religiile să fie vocea lor, a celor nu sunt statistici, ci fraţi, şi să fie de partea săracilor. Să vegheze ca nişte santinele ale frăţiei în noaptea conflictelor, să fie îndemnuri vii ca omenirea să nu închidă ochii în faţa nedreptăţilor şi să nu se resemneze niciodată în faţa numeroasele drame ale lumii”.

Papa Francisc a amintit, curajos, şi tragedia umanitară din Yemen, pe care a deplâns-o nu o dată, niciodată însă în faţa partenerilor militari ai Arabiei Saudite.

A pledat, cu pasiune, pentru demilitarizarea inimilor: “Poate mai mult ca niciodată, religiilor le revine, în acest moment istoric şubred, o îndatorire care nu poate fi amânată - să contribuie la demilitarizarea inimii omului. Cursa înarmărilor, extinderea zonelor de influenţă ale unora, politicile agresive nu vor aduce niciodată stabilitatea. Războiul nu ştie să nască altceva decât suferinţă, arme, moarte!” - trimitere străvezie la Rusia şi Statele Unite, care zilele acestea şi-au pus una alteia, din nou, pistolul la tâmplă.

 

Citește și: