Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2075 vizualizări 2 nov 2018

Pentru întâia oară la cvadrilaterala Bulgaria-România-Grecia-Serbia, care s-a desfăşurat zilele acestea la Varna, a fost invitat şi un lider din afara formatului, respectiv premierul Israelului.

La plecarea spre Bulgaria, Benjamin Netanyahu declarase presei că scopul prezenţei sale la reuniune este acela de “a întări legăturile noastre cu orice ţară, dar acesta este, de asemenea, un bloc de ţări care doresc să promoveze politicile mele, să schimbe modul de abordare, ipocrit şi ostil, al Uniunii Europene. (…). E un lucru important pentru Israel, al cărui statut în lume se află în ascensiune”.

Statutul mondial în ascensiune al Israelului a fost motivul invitaţiei la Varna, a subliniat prim ministrul Iraelului la declaraţia comună de presă de astăzi. Mai mult, a dezvăluit că liderii prezenţi (premierii României, Bulgariei, Greciei şi preşedintele Serbiei - primele trei ţări membre ale Uniunii Europene, ultima având statutul de candidat) au promis că vor vota favorabil Israelului, atât în UE, cât şi la ONU.

Politician versat şi carismatic, Netanyahu urmăreşte să-şi creeze propriul său grup de presiune la Bruxelles, care s-a împotrivit atât denunţării acordului nuclear cu Iranul, cât şi deciziei preşedintelui Trump de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim - cu alte cuvinte, de a declara Ierusalimul capitala eternă şi indivizibilă a Israelului, în detrimentul soluţiei a două state la conflictul cu palestinienii, soluţie la care au lucrat generaţii de diplomaţi americani.

Cea mai recentă dovadă că prim ministrul israelian îşi urmăreşte cu astuţie şi cu orice de preţ interesele politice e declaraţia pe care a făcut-o azi la Varna în cazul  Khashoggi. Pronunţându-se pentru întâia oară, Netanyahu s-a exprimat cu cinică seninătate: “Ceea ce s-a petrecut la consulatul din Istanbul a fost oribil şi ar trebui tratat corespunzător. Dar, în acelaşi timp, este foarte important pentru stabilitatea regiunii şi a lumii ca Arabia Saudită să rămână stabilă”.

 

Citește și: