Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1790 vizualizări 21 iul 2018

Sfătuitor al lui Trump (cât acceptă să fie consiliat) şi al ginerelui acestuia, Jared Kushner, fost şef al diplomaţiei în Administraţia Nixon, ultimul mare strateg geopolitic (după moartea lui Zbigniew Brzezinski), nonagenarul Henry Kissinger face previziuni sumbre într-un interviu acordat lui Edward Luce, corespondentul la Washington al Financial Times, şi publicat ieri.

Nu e nici un secret că, pe lângă relaţiile foarte bune cu preşedintele Chinei, Kissinger e şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit în timpul campaniei electorale şi după instalarea la Casa Albă a lui Donald J. Trump. (Au fost anumite împrejurări în care s-ar putea presupune că a făcut oficiul de mesager).

La 95 de ani bătuţi pe muche, cu o luciditate de invidiat, foarte conectat încă la realităţile geopolitice, a acceptat acest interviu rar acum, când ”discipolul” său e la ananghie, după catastrofala întâlnirea cu Putin de la Helsinki.

Nu e o noutate faptul că Trump şi Kissinger au discutat nu o dată problema Rusiei, iar acesta din urmă l-a sfătuit în repetate rânduri să încerce să stabilească o relaţie personală cu liderul de la Kremlin. Nu s-a putut, din cauza anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Ce spune înţeleptul (n-am spus neutrul) Henry Kissinger? Desigur, întâlnirea Trump-Putin trebuia să aibă loc. Întâlnirea de la Helsinki o consideră însă, cu multă indulgenţă, o ocazie pierdută, dând vina pe investigaţiile din America. Dar adaugă: ”Cred că Trump poate fi una dintre acele figuri care apare din când în când în istorie, ca să marcheze sfârşitul unei ere, forţând-o să renunţe la vechile sale prejudecăţi”. Încearcă să definească venerabilul Kissinger un om providenţial? O face destul de ambiguu, cât să nu se angajeze total. (La fel cum a făcut atunci când, lăudându-l peste măsură, i-a dat aripi ageamiului Kushner).

”Putin nu e Hitler”, ne încredinţează. Fireşte că nu e. Dar nici un personaj dostoievskian, cum încearcă să-l caracterizeze, nu e. Vladimir Vladimirovici n-are nici profunzimea abisală, nici răsucirile interioare ale personajelor romancierului rus, nu e bântuit de sentimentul vinovăţiei.

”Cred că ne aflăm într-o perioadă foarte, foarte gravă pentru omenire“, a avertizat Kissinger, dar n-a intrat în amănunte, n-a mai explicat nimic, cum ar fi făcut-o altădată.

Ce impresie îi fac liderii europeni? Îl urmăreşte cu atenţie pe Emmanuel Macron, are potenţial. Cancelarul Angela Merkel e lipsită de anvergură.

Se va rupe Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord? A fost întrebat. A ocolit răspunsul, încercând un fel de parabolă despre părinţii fondatori ai NATO care aveau un foarte clar sens al direcţiei. Liderii actuali nu fac decât să evite problemele. E posibilă o ruptură? ”Nu e imposibilă”.

Abia această formulă, ”nu e imposibilă”, poate să îngrijoreze serios. Henry Kissinger îl cunoaşte bine pe Donald J. Trump. Şi – oricât ar fi acesta de imprevizibil – poate măcar anticipa ce n-are de gând.

 

Citește și: