Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2370 vizualizări 27 nov 2018

Incidentul militar dintre cele trei nave ucrainene (două vedete blindate şi un remorcher) atacate de paza rusească de coastă, în timp ce, deplasându-se de la Odessa spre Mariupol, urmau să intre din Marea Neagră în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci, e doar un episod din războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Ucrainei, declanşat în februarie 2014.

Răspunsurile la întrebarea “de ce acum?” pot aduce unele clarificări - scăderea de popularitate a preşedintelui Putin, în urma protestelor iscate de reforma pensiilor din Rusia, pe fondul nemulţumirii cronice faţă de situaţia economică precară, nevoia preşedintelui Poroşenko, cu trei luni înainte de alegeri, de a încerca să ţină trează atenţia marilor puteri ale lumii asupra Ucrainei, pe care par a o fi uitat.

Însă incidentul din strîmtoarea Kerci relevă slăbiciunea fără precedent a instituţiilor internaţionale, neputinţa acestora de a se mobiliza, de a preveni şi soluţiona, explicată de interesele geoeconomice divergente ale statelor care le compun.

Această nouă agresiune a Rusiei a stârnit reacţiile unei retorici diplomatice care nu mai impresionează pe nimeni, în nici un caz puterea de la Kremlin. Exprimarea preocupării constante, a “îngrijorării profunde”, apeluri la “reţinere şi la detensionare”.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit în regim de urgenţă. O urgenţă inutilă, câtă vreme - Rusia având drept de veto - nu rezolvă nimic.

Statele Unite consideră incidentul militar din strâmtoarea Kerci un “act arogant”, care trebuie “condamnat” vehement de comunitatea internaţională.

Uniunea Europeană emite semnale quasi-nule.

NATO a invitat Ucraina la dezbateri în comisia mixtă. Altceva nici nu prea poate face NATO, în afară de a stărui să-şi întărească flancul estic, securizându-şi propriul teritoriu.

În ziua când - probabil, curând - ruşii vor intra în Mariupol (mişcare strategică după anexarea Crimeii), comunitatea internaţională se va arăta, probabil, la fel de şocată, deşi pentru toată lumea e de multă vreme limpede cine controlează Marea Azov şi strâmtoarea Kerci. Vor urma atunci alte comunicate, exprimarea altor îngrijorări, alte apeluri la calm şi nici o soluţie în faţa agresiunii ruseşti.

 

Citește și: