Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5374 vizualizări 18 sep 2018

Faptul că a fost găzduit de România - o ţară aproape complet deconectată - e important. Preşedintele Klaus Iohannis, singurul interlocutor al oaspeţilor din cele douăsprezece state, a făcut notabile eforturi să păstreze echilibrul euro-atlantic, încercând pe de o parte să liniştească suspiciunile Bruxelles-ului şi pe de altă parte să satisfacă aşteptările sponsorului (din latinescul sponsor, sponsoris - garant).

Interesele Americii lui Trump au fost reprezentate la Bucureşti de Secretarul pentru Energie Rick Perry (un personaj-cheie în Administraţia de la Washngton). Iar interesul Statelor Unite e ca Iniţiativa celor Trei Mări să ţină departe Germania de Rusia şi să-şi adjudece în sfera sa de influenţă spaţiul dintre Adriatica, Baltica şi Marea Neagră (aşa cum e definit geopolitic în Intermarium).

Ce are Donald J. Trump de vânzare? Armament, energie, produse agricole (modificate genetic) şi cybersecuritate (softuri de protejare pe care le creează americanii şi tot ei ştiu să le “spargă”).

Gazele americane trebuie să înlocuiască în regiune gazele ruseşti.

Energia înseamnă (şi) petrochimie. Nu degeaba Ungaria, care are industrie petrochimică, ne întrebase la ce ne trebuie gazele, doar să le ardem şi să facem un foc mare, fiindcă industrie petrochimică nu mai avem. Putem avea, cu ajutor american, putem resuscita industria de îngrăşăminte, de pildă, şi putem exporta, la preţuri mai mici decât Germania, cel mai important producător european.

Iniţativa celor Trei Mări, aşa cum a fost gândită, e câmpul de război economic al Statelor Unite cu Germania.

Nu degeaba a venit în recunoaştere Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, ochii şi urechile doamnei cancelar Merkel.

Cu zeci de proiecte generoase (unele nefuncţionale pentru o ţară fără infrastructură ca România), Iniţiativa celor Trei Mări, dacă va continua, nu va face decât să înlocuiască o dependenţă geopolitică cu alta. Cu ce costuri şi cu ce profituri rămâne de văzut.

Când Trump va părăsi Casa Albă, scenariul Trimarium va fi înlocuit, probabil, cu un altul.

 

Citește și: