Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6615 vizualizări 16 iul 2018

Mult-aşteptata conferinţă de presă comună a preşedinţilor Donald J. Trump şi Vladimir Vladimirovici Putin s-a desfăşurat într-o atmosferă conciliantă. Nu găsesc un cuvânt mai potrivit pentru evenimentul consumat astăzi, într-un salon al Palatului Prezidenţial din Helsinki, după o întrevedere tête-à-tête care a durat peste două ore. Am văzut un Trump deloc dezlănţuit  (precum în faţa aliaţilor, la Summitul NATO), deloc fanfaronard  şi distras (precum în Marea Britanie), pronunţând în câteva rânduri cuvântul ”diplomaţie”, intimidat de Putin. Acesta din urmă – în nota obişnuită.    

Dinspre partea americană am fost lăsaţi să înţelegem, încă de ieri, că e vorba despre o convorbire fără agendă, o ”întrevedere nestructurată”, cum a caracterizat-o John Bolton, consilierul Casei Albe însărcinat cu Securitate Naţională. E foarte greu de crezut că preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite s-au întâlnit, pur şi simplu, ca să schimbe impresii. (În intervenţia sa la conferinţa de presă, Putin a ridicat, totuşi, gradul întâlnirii la nivel de ”negocieri”.) Cert este că ambii s-au declarat foarte mulţumiţi de discuţii.

Dorinţa ambelor părţi ”de a stabili un nivel reciproc de încredere” (Putin), dezarmare, pace, Siria, Iran, radicalismul islamic, terorismul, Ucraina, Nord Stream 2, piaţa internaţională a gazelor şi petrolului (”Considerăm că noi, ca mari puteri petroliere, putem să lucrăm împreună pentru reglementarea pieţei mondiale. Dincolo de un anumit preţ, gazele de şist nu mai sunt profitabile. Avem spaţiu pentru cooperare. Domnul Trump şi-a exprimat îngrijorările privind dispariţia Ucrainei din tranzit, l-am asigurat că nu urmărim acest lucru” – Putin), ”un viitor mai luminos” (Trump). Dar, probabil, principalul subiect al bilateralei şi motivul întâlnirii a fost intervenţia Rusiei în prezidenţialele din Statele Unite.

Preşedintele Americii avea nevoie de o declaraţie publică, clară, concisă şi apăsată, a preşedintelui Rusiei despre neimplicarea ţării sale în alegerile al căror câştigător a fost în 2016. Putin s-a achitat, elegant: ”Rusia nu a intervenit în afacerile interne americane şi nu are de gând să facă acest lucru”. (Nu cu mult timp în urmă calificase investigaţiile procurorilor americani drept absurde).

Mai complicat a fost, pentru ambii preşedinţi, să răspundă întrebărilor formulate de jurnalişti pe această temă. Obişnuitelor negaţii, nici Trump şi nici Putin n-au reuşit să le adauge argumente. Formula ”vânătoare de vrăjitoare” (împrumutată de la premierul Netanyahu), pe care Trump o invocă obsesiv, sau explicaţia puerilă a lui Putin ”nu ne-am cunoscut înainte” n-au cum să convingă.   

O primă întrebare, esenţială, se degajă după conferinţa de presă: a urmărit preşedintele Donald J. Trump, la întâlnirea cu preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin, clamând interesul naţional, propriul interes de a scăpa de dosarele vizând amestecul Rusiei în campania sa electorală? 

 

Citește și: