Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1833 vizualizări 8 mar 2019

Oana-Maria Bogdan a deschis cărţile lui Yuval Noah Harari, un autor la modă, şi a căzut pe gânduri, înainte să apuce preşedintele partidului Plus s-o prindă.

Zic ”a deschis cărţile” pentru că, dacă le citea până la bibliografie, i-ar mai fi venit inima la loc. Profetul laic al secolului XXI, profesor de istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, e un personaj farmecător, un Coelho al ştiinţelor umaniste, un popularizator de forţă.

”Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” se citeşte pe nerăsuflate. Ameninţările care ne pasc, între care ”dataismul” (”un sistem unic de procesare a datelor, ale cărui cipuri sunt indivizii umani”), te pot aduce în starea să desfiinţezi agricultura, să nu mai domesticeşti animale, să renunţi la proprietăţi (oameni noi în paleolitic).

Ce zice, printre altele, Harari? Că, după ce le-a făcut pe toate, Homo sapiens e pe cale să se transforme în Homo deus, de îndată ce-şi va atinge noile ţinte: nemurirea, fericirea, îndumnezeirea.

”În secolul XX, PIB-ul pe cap de locuitor a constituit probabil etalonul suprem pentru evaluarea succesului naţional.(...) Însă astăzi, gânditorii, politicienii şi chiar economiştii îndeamnă la suplimentarea sau chiar înlocuirea PIB-ului cu FIB-ul, Fericirea Internă Brută.(...) Acest tip de logică ar putea determina omenirea să facă din fericire al doilea mare obiectiv în secolul XXI”.

Fiecare cu fericirea lui. Unii şi-o găsesc cu o pizza în faţa televizorului, doamna Bogdan - într-o devălmăşie care-i transcende pe Marx, pe Cioloş şi dexul în grup.

 

Citește și: