Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3255 vizualizări 29 ian 2019

La ceremonia de decorare a unor supravieţuitori ai Holocaustului, desfăşurată aseară, după Ziua Internaţională de Comemorare, preşedintele Klaus Iohannis  părea sincer îngrijorat de iminenţa unui regim nazist. Un regim nazist în România e nu doar o sperietoare, dar - acest pericol prezentat în faţa unor oameni care chiar au îndurat ororile nazismului - e o idee de o jignitoare superficialitate.

Un regim iliberal - da. Într-un regim iliberal ne înfundă Jupânul coaliţiei de guvernare. Iliberalismul unor semi-analfabeţi lacomi,  O evidenţă pe care însă Preşedintele pare să nu fi avut răgazul s-o cerceteze. ”Acapararea statului”, pe care o identifică drept gata să se producă, e în plină desfăşurare. Înseşi instituţiei pe care o reprezintă i-au fost subţiate, pe nesimţite, prerogativele.

Astăzi, la întâlnirea anuală cu şefii şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, Klaus Iohannis se scuturase de angoasele privind nazismul, afişând un optimism excesiv: ”statul român trebuie să rămână unul în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiţie independentă şi eficientă.(...). Vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine, ca Preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate!”.

Întâi că România nu aduce deloc a ”stat de drept”, iar Justiţia se dovedeşte departe de a fi ”independentă şi eficientă”.

(În urmă cu două ore, la recepţia de la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Klaus Iohannis a continuat diatribele la adresa guvernării).

Asigurarea Preşedintelui că va face totul, după ce patru ani n-a făcut nimic, sună cum şi este: ca un discurs de campanie, presărat cu semnale contradictorii, în logica electorală în care a intrat îngrijorător de devreme, un discurs recitat spre admiraţia şi entuziasmul unei Opoziţii a cărei îndeletnicire predilectă e să se îmbete cu sondaje pe care singură şi le umflă ca pe nişte baloane.

 

Citește și: