Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2059 vizualizări 27 feb 2019

Chiar dacă prima întâlnire dintre preşedintele Statelor Unite şi dictatorul nord-coreean (catalogată de Tatăl Superlativelor de la Casa Albă drept "fantastică") n-a rezolvat nimic, constituind pentru ambii un spectacol de imagine, măcar nu s-au mai răţoit unul la celălalt, ponegrindu-se, măsurându-se în butoane nucleare şi ameninţându-se reciproc cu războiul nuclear.

Coreea de Nord e, din păcate, una dintre problemele moştenite de Trump de la guvernările anterioare. Una care, în orice variantă, implică Republica Populară Chineză şi pentru care preşedintele Americii nu are încă o strategie coerentă. Mai precis, din tot ce i s-a propus de către experţi, a făcut un soi de melanj din care la intervale, extrage idei şi emite declaraţii contradictorii.

Fostul Secretar de Stat Tillerson - pe care autointitulatul geniu stabil apucase să-l umilească pe Twiter exact în momentul în care, în octombrie 2017, iniţiase demersurile pentru un dialog (“Cruţă-ţi energia, Rex, vom face ce trebuie făcut”) - încercase, prin cei patru NU, să netezească un drum al încrederii, răspunzând paranoiei politice a lui Kim, ceea ce, după mai bine de un an şi jumătate, pare a se strădui să facă Donald Trump: NU o schimbare de regim, NU colapsul regimului, NU o reunificare pripită cu Coreea de Sud, NU pretexte pentru trimiterea de trupe la Phenian.

În drum spre Hanoi, preşedintele Americii a twettuit super-încrezător: “Vietnamul înfloreşte ca puţine alte locuri de pe pământ. Coreea de Nord ar putea fi la fel şi foarte repede, dacă s-ar denucleariza. Potenţialul este COPLEŞITOR, o mare oportunitate, ca nici o alta în istorie, pentru prietenul meu Kim Jong Un. Vom şti în curînd. Foarte interesant!”.

Denuclearizarea Coreei de Nord e problema fundamentală, dar asta înseamnă a-i smulge Comandantului Suprem al Armatei Poporului şi nepotul Preşedintelui Etern Kim Ir Sen principalul instrument de negociere. Pentru a porni procesul denuclearizării, va cere un preţ enorm şi asigurări pe măsură. (Liderul de la Beijing e singurul care, dacă are interesul, i le poate tempera).

Prima discuţie a durat astăzi douăzeci de minute - limita maximă la cât se poate concentra Trump. Important e că “Focul şi Furia” cu care ameninţa în august 2017 par a se fi domolit şi chiar dacă preşedintele şi dictatorul vor pleca din Hanoi, ca din Singapore, cu promisiuni vagi, această a doua întâlnire va fi măcar una de temporizare.

Decisivă va fi poziţia Chinei.

 

Citește și: