Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2778 vizualizări 1 mar 2019

Joi, procurorul general al Israelului, Avichai Mandelbilt, a trimis celor vizaţi acuzaţiile, urmând ca inculpările să fie redactate sau nu, în urma unei ultime audieri, programată după alegeri. În ce-l priveşte pe premierul Netanyahu, capetele de acuzare în trei din cele patru dosare sunt următoarele: în Cazul 1000 - abuz de încredere, în Cazul 2000 - abuz de încredere, în Cazul 4000 – luare de mită.

Joi seara, pe Canal 13, foarte cunoscutul jurnalist de investigaţie Raviv Drucker a numit publicarea acuzaţiilor “Prăvălia cu Acadele” (delicatese pentru presă).

Conform procedurilor, audierea decisivă ar fi trebuit să aibă loc în maximum 30 de zile după înştiinţarea privind acuzaţiile, dar Mandelbilt a fost îngăduitor cu prim ministrul, care - cel puţin până la alegeri - are o ţară de condus. (Comentatorii politici apreciază că procesul nu va începe înainte de anul 2020). Cu aceiaşi intenţie de a nu influenţa parlamentarele din 9 aprilie, conţinutul dosarelor nu va fi făcut public decât după încheierea scrutinului.

La ora 20, Regele Bibi (care s-a întors degrabă din vizita oficială în Rusia) a ieşit să se victimizeze (artă în care e un maestru). S-a aşezat între marii lideri ai lumii, sumarizând binele pe care el şi partidul pe care îl conduce, Likud, l-au făcut omenirii şi Israelului. Un altul ca el nu se va naşte curând, fapt pentru care – fiindcă în alegeri nu poate - stânga politică încearcă să-l doboare folosind ca instrument Justiţia. Totul e o “vânătoare de vrăjitoare”, împotriva sa şi a familiei sale. (“Vânătoare de vrăjitoare” e sintagma pe care a împrumutat-o şi o foloseşte astăzi preşedintele Trump contra procurorului special Robert Mueller).

Premierul Israelului o ţine de trei ani pe-a lui: ”Lo ihie klum, chi lo hia klum” (Nu va fi nimic, fiindcă n-a fost nimic). În final, adresându-se cetăţenilor, le-a declarat: “Doar voi veţi decide, la alegeri!”.

Benjamin Netanyahu speră că, dacă va câştiga alegerile - ceea ce e încă foarte posibil, în ciuda unei puternice coaliţii de stânga alcătuite în ultimul moment - va scăpa şi de problemele penale. Ce mesaj transmite: dacă voi mă veţi vota, înseamnă că aţi dat verdictul în locul Justiţiei.

 

Citește și: