Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4027 vizualizări 4 aug 2018

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început acest prim mandat cu o lungă vacanţă. Acum, când vrea să-l obţină şi pe al doilea, descoperă brusc ţara electoratului său, România.

Şi-a sacrificat weekendul ca să urce la tribuna reuniunii Consiliului Naţional PNL - un partid pe derdeluşul credibilităţii, ameţit după prizarea atâtor sondaje comandate care îl plasează în ascensiune frenetică.

Şi-a sacrificat weekendul, ca să comunice că (mai bine prea târziu decât niciodată) a descoperit România: PSD minte, fură, dezbină, dă Justiţia cu susu-n jos ca să-şi scape liderii şi clienţii politici, ia ostateci asistaţii social, a strâns un guvern incompetent şi iraţional, ne sfidează cu o pletoră de semi-analfabeţi. (“România educată”, proiectul prezidenţial - o vorbă azârlită între două partide de golf - n-a reuşit încă să ne ridice din văgăuna conceptelor de patru litere).

Discursul său, care s-a dorit mobilizator, n-a conţinut decât muie elevată la PSD. Chiar şi povestea adevărată cu Vasilica Viorica Dăncilă şi deciziile ei trimise la Monitorul Oficial, fără să realizeze că le-a trimis, e mai puţin sinistră decât bancul prin care a desemnat-o în ianuarie prim ministru.

Nimic nou în ceea ce a înşirat astăzi, decât că preşedintele Klaus Iohannis spune toate astea în mijlocul liberalilor, care - din lene, din prostie, din interes pentru “penalii” lor - au adus PSD la putere cu un scor istoric.

Singura strategie a PNL a fost şi rămâne (n-are cine să-i construiască alta, Ludovic Orban e ţinut în partid ca bunica lui Bulă, până îi vine ajutorul de şomaj): “câştigăm pe greşelile lor”. Ei bine, oricâte greşeli ar face socialiştii - şi fac, nu glumă! - nu pot fi fructificate politic exclusiv cu declaraţii belicos-inepte.

“Există soluţii!” i-a încurajat Preşedintele pe liberali, fără să aibă generozitatea de a strecura vreuna printre lozinci. Ba da: “Voi sunteţi cea mai importantă parte a acestei soluţii!”. Iar peneliştii, parte a problemei, l-au aclamat entuziast.

Într-un sfârşit, a identificat, totuşi, un capăt de soluţie, pe care l-a sugerat doar, adâncind confuzia iscusit întreţinută între politic şi societatea civilă: să se le rezolve strada problemele, cum s-a mai întâmplat.

Fiţi hotărâţi, fiţi uniţi, fiţi puternici! Cuvintele întâiului om în stat au căzut de sus printre participanţii cărora nu li s-a şters multă vreme de pe chip expresia de mobilizare. Hotărâţi - în ce? Momentan, în a prinde un loc pe listele electrorale. Uniţi – în jurul cărui crez? Singurele lor crezuri sunt “Batista pe ţambal” şi “Terminaţi-i” (pe cei care vor să-l răstoarne pe Orban). Puternici? - Singura putere care ar putea mătura puterea pesedistă e unitatea dreptei.

Dar Klaus Iohannis se fereşte de această sintagmă - unitatea dreptei - de teamă să nu fie scos din cărţi. Are nevoie de acest PNL, care şi-a înghiţit busola şi de o minune la prezidenţialele din 2019. Maşinăria electorală a PNL va supravieţui până atunci, în ciuda fochiştilor locali mituiţi de PSD. Însă minunile nu se întâmplă din cinci în cinci ani. 

 

Citește și: