Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2655 vizualizări 15 feb 2019

Citesc “A Higher Loyalty. Truth, Lies, and Leadership”, cartea  fostului director al FBI, demis de preşedintele Trump în scandalul amestecului rusesc în campania prezidenţială din 2016. Depoziţia şefului Biroului Naţional de Investigaţii (ale cărui misiuni nu-l fac decât vag asemănător cu SRI-ul nostru), James Comey, în faţa Congresului, rămâne o pagină memorabilă în istoria democraţiei americane.

În cartea publicată anul trecut, Comey deapănă povestea vieţii sale profesionale puse în slujba poporului american.

Lăsând la o parte picanteriile relaţiei sale cu Donald J. Trump, pe care s-a străduit din răsputeri s-o ţină în limite instituţionale, deşi liderul de la Casa Albă se comporta ca un Capo di Cupola - în volum există cel puţin două lucruri şocante pentru noi, românii aflaţi sub Jupân.

În America, a-ţi sluji patria e un privilegiu şi nu o sursă de profit. Fapt pentru care James Comey însuşi, tată a cinci copii, a fost nevoit în câteva rînduri să opteze pentru o activitate în sectorul privat ca să-şi poată susţine familia. “În calitate de Procuror General Districtual în Manhattan şi de al doilea om în Departamentul de Justiţie, ulterior ca director al FBI, câştigam cam cât câştigă un avocat de la o firmă de avocatură din New York în primul an de activitate”.

Al doilea lucru şocant pentru noi e cuvântul de rămas bun al preşedintelui George Washington, după încheierea mandatului (citat cu emoţie de Comey):

“Chiar dacă, revăzând episoadele din timpul administraţiei mele, nu identific vreo eroare intenţionată, sunt prea atent la defectele mele ca să nu cred că e probabil să fi comis multe greşeli. Oricare ar fi fost acestea, îl rog fierbinte pe Atotputernicul să micşoreze răul care ar fi putut să fie comis. De asemenea, voi purta cu mine speranţa că ţara mea nu va înceta niciodată să ia în considerare cu indulgenţă acele greşeli. Şi că, după ce mi-am dedicat 45 de ani cu mare râvnă în serviciul ei, erorile produse de incompetenţă vor fi date uitării, după cum eu însumi va trebui să fiu dat curând uitării şi odihnei veşnice”.

 

Citește și: