Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3293 vizualizări 12 iul 2018

Poate că o parte a publicului american a gustat spectacolul preşedintelui Donald J. Trump la Summitul NATO de la Bruxelles. Publicul european însă a rămas perplex. Cu atât mai mult cu cât securitatea bătrânului continent e la mâna Statelor Unite, iar Trump n-a ezitat să exhibe acest lucru din nou, lăsând la o parte diplomaţia şi orice urmă de eleganţă.

Faptul că Preşedintele Americii a ţinut să sublinieze falia dintre Uniunea Europeană şi SUA, după care a dat asigurări că NATO a ieşit mai puternică e dovada unui amatorism cras şi a unei periculoase mitomanii politice.

A avut chiar cinismul să dea un sfat liderilor Uniunii Europene: să fie “foarte, foarte atenţi” la problema migraţiei, care “pune stăpânire pe Europa”, uitând că migraţia este consecinţa politicilor falimentare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În ciuda unor comunicate oficiale vag-liniştitoare, concluziile politico-diplomatice ale acestui Summit rămân confuze. Chiar şi problema cheltuielilor pentru înarmare, a rămas în suspensie, însă “geniul stabil” (cum se auto-complimentează) de la Casa Albă şi-a respectat propria reţetă, clamându-şi în final victoria, cu multe superlative.

Următoarea destinaţie a turneului european, pe care, probabil, Trump şi l-a branduit deja ca “fabulous”, e Londra. Acolo, cabinetul doamnei Theresa May e într-o situaţie precară, gestionarea Brexit-ul conturându-se tot mai mult ca un eşec major, situaţie greu de depăşit în contextul în care Marea Britanie are de achitat restanţe de 44 miliarde de euro, e nevoită să rămână pe piaţa Uniunii Europene, dar fără putere de decizie.

Momentul cel mai important al turneului preşedintelui Trump în Europa rămâne întâlnirea cu omologul său Vladimir Putin, despre care a declarat astăzi, deconcertant, în conferinţa de presă: “E un competitor. Nu e duşmanul meu. E un prieten? Nu, nu îl ştiu atât de bine. Sper că ne vom înţelege bine, dar în cele din urmă e un competitor, eu reprezint SUA, el reprezintă Rusia. Nu e o chestiune de duşmani sau prieteni. Sper ca într-o zi să fim prieteni”.

La Helsinki, încrederea exacerbată în sine s-ar putea să-i joace feste lui Donald J. Trump. Va întâlni un personaj chiar mai versat decât crede, şi un showman nu mai puţin redutabil.

Putin va deţine un prim avantaj în negocierile cu Trump în chiar Summitul NATO care s-a închiat astăzi.

 Un “foc de avertizare” a şi fost tras de la Kremlin. Putin şi-a pus purtătorul de cuvânt să răspundă declaraţiilor lui Trump conform cărora Germania e “prizoniera” Rusiei, cu referire la gazoductul Nord Stream 2: “Considerăm aceste atacuri drept concurenţă neloială. E vorba despre o încercare de a-i forţa pe clienţii europeni să cumpere gaz natural lichefiat mai scump, care poate să le fie furnizat din alte locuri” (adică din America).

De un lucru nu mă îndoiesc: redutabila diplomaţie rusă e pregătită să valorifice la maximum întâlnirea Trump-Putin.

Citește și: