Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2123 vizualizări 18 ian 2019

Doamna Dăncilă, premierul Guvernului Dragnea, s-a repezit astăzi până la Ierusalim, pentru o “vizită de lucru” de câteva ore, care probabil că ar fi fost trecută în agendă, dacă ar avea o agendă.

Ştirea că a trecut pe acolo am aflat-o întâi nu din surse oficiale de la Bucureşti, ci de pe conturile de Twitter şi Facebook ale prim ministrului Netanyahu. Abia apoi informaţia a fost ridicată şi pe site-ul Palatului Victoria. În comunicatul de presă, subiectele abordate sunt aceleaşi de la ultima vizită, de parcă cei doi s-ar fi revăzut să fixeze ideile. Singura noutate - şedinţa comună a celor două guverne, amânată din vara anului trecut, va fi reprogramată “în prima parte a acestui an”.

Ce postează Bibi: “O întâlnire excelentă astăzi cu premierul României, Viorica Dăncilă. Relaţiile dintre Israel şi România sunt excelente, iar acum le vom întări şi mai mult!”.

La începutul întrevederii, de faţă cu jurnaliştii israelieni, prim ministrul de la Ierusalim i-a cerut prim ministrului de la Bucureşti să oprească “deciziile rele ale Uniunii Europene” împotriva ţării sale. (Doamna Dăncilă a răspuns cu un sincer “senc iu very maci”).

Va accepta România, în exercitarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, să se transforme în agent de lobby pentru Israel, cum îi cere Netanyahu? (Asta pare să fi fost principala temă a discuţiilor dintre cei doi înalţi oficiali).

Oricare ar fi preţul promis pentru acest demers, România nu e deloc pregătită să facă acest joc subtil şi foarte periculos între Uniunea Europeană şi Israel, în care intră inevitabil şi America lui Trump.

 

Citește și: