Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2631 vizualizări 20 oct 2018

Azi-dimineaţă, când nu se luminase bine de ziuă, a venit anunţul oficial al regimului de la Riyadh (traduc cât pot mai exact): ”Investigaţiile preliminare efectuate de Ministerul public în cazul dispariţiei cetăţeanului Jamal Khashoggi au dezvăluit că acesta din urmă a murit în urma unei altercaţii la consulatul Regatului din Istanbul. Discuţiile dintre Jamal Khashoggi şi cei pe care i-a întâlnit la consulatul Regatului din Istanbul au condus la o ceartă care a degenerat într-o bătaie, ducând la moartea sa”.

Comunicatul - despre care preşedintele Donald J. Trump s-a grăbit să declare că e credibil - i-ar face invidioşi pe suprarealişti. Cu alte cuvinte, într-o instituţie cu reguli atât de stricte precum un consulat, nişte unii (nu se ştie câţi, saudiţii au anunţat 18 arestări) se iau la bătaie cu un paşnic jurnalist sexagenar şi bătaia se termină cu decesul acestuia. Ca să nu lase deranj în urma lor, asasinii tranşează cadavrul şi îl şi scot din instituţie. Toate astea fără ştiinţa funcţionarilor, în cap cu consulul, care la peste două săptămâni de la eveniment susţineau încă faptul că pe 2 octombrie, acolo nu s-a întâmplat nimic, iar jurnalistul a părăsit sediul pe picioarele lui, pe o uşă din dos.

Dacă această variantă cusută cu odgonul îl mulţumeşte pe preşedintele Statelor Unite, preşedintele Erdoğan nu e deloc dispus s-o înghită şi va folosi acest prilej să se pună în fruntea organizaţiilor media şi umanitare care cer adevăr şi dreptate. Mai ales că investigaţiile sunt în mâna anchetatorilor turci.

Mă tot întreb, de optsprezece zile, ce-ar fi fost dacă o tărăşenie similară s-ar fi petrecut alături, în consulatul Iranului.

 

Citește și: