Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1753 vizualizări 1 feb 2019

Există în lumea asta mică şi înghesuită în propria-i stupizenie un ceaslov în care găseşti leacuri la orice întrebare.

Numele cărţii e “Divanul păsărilor”, iar autorul - care ar fi împlinit astăzi 874 de ani - se numeşte Abu Hamud bin Abu Bakr Ibrahim, mai cunoscut ca Farid ud-Din Spiţerul.

Dacă, de pildă, sunteţi curioşi ce-ar spune un înţelept în Ziua Învierii, căutaţi prin ultimele pagini:

“Dacă măritul Allah mă va întâmpina pe şesul Învierii cu vorbe ca acestea ”O, tu, care pari răpus de oboseală! Cu ce vii de pe drumul pe care l-ai străbătut?”, i-aş răspunde: ”Doamne, cu ce poţi veni dintr-o temniţă? Am venit aici din temniţa lumii, unde am fost cufundat în tristeţe şi am ajuns tulburat din cale afară. În mâini n-am decât vânt. N-am la mine nici o faptă bună. Sunt, Doamne, pulberea din pragul porţii Tale. Nădăjduiesc că nu mă vei vinde şi că mă vei înveşmânta în caftanul milei Tale. Tu mă vei spăla de toate şi îmi vei uni cenuşa cu islamul. Când trupul meu va fi ascuns în praf şi acoperit de lespezi, rogu-Te să nu Te ocupi nici de binele, nici de răul pe care le-am putut săvârşi. Fiindcă m-ai făcut degeaba, trebuie să mă ierţi pe degeaba”.

Allah a zâmbit şi i-a dat acest sfat: “Din tot ce ai vrea să spui, cel mai chibzuit lucru e tăcerea, căci despre ea nimeni nu are nimic de comentat”.

 

Citește și: