Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2408 vizualizări 12 ian 2019

Un articol din Haaretz, al analistului militar Amos Harel, intitulat “Poporul acesta trăieşte pe Titanic”, comentează declaraţiile recente ale generalului în rezervă Yitzhak Brick, care vine cu exact ce nu vor să audă concetăţenii săi: veşti proaste despre Ţzahal (armata israeliană) - Israelul nu e pregătit pentru un război. Interviul la care se referă Harel a fost preluat, imediat, fireşte, de media rusească şi nu numai.

Nu e prima oară când generalul Brick face declaraţii menite să şocheze, acum însă - după ce şi-a anunţat retragerea în urmă cu câteva zile - e şi mai ofensiv. Ce spune: că Tzahal e construită să răspundă la două ameninţări, Liban şi Gaza, dar nu şi la noile schimbări din Orientul Mijlociu, care definesc Siria ca principal inamic.

Pe de altă parte, responsabilii Armatei şi politicienii asigură că Israelul e pregătit pentru orice.

O butadă amară care circulă în rândul cetăţenilor e că, între aceste două puncte de vedere opuse, adevărul va putea fi aflat numai în urma unei viitoare conflagraţii.

Principalul subiect al presei israeliene rămâne însă premierul Netanyahu, care se bate cu Justiţia (cu tupeul lui Dragnea, uneori aproape cu aceleaşi sintagme, dar fără carismă). Intenţia premierului e să-l intimideze pe Procurorul General Avichai Mandelblit, care în februarie, cu cel puţin 40 de zile înaintea alegerilor anticipate din aprilie, trebuie să ia o decizie. Bibi speră să n-o facă, pentru că, odată reales în funcţie - şi sondajele arată că va fi reales - să-şi rezolve pe cale legislativă problemele penale.

Fapt pentru care Benjamin Netanyahu - un maestru al victimizării - face ce ştie mai bine: se auto-profilează ca o victimă inocentă a poliţiei anticorupţie, a procurorilor şi a presei duşmănoase.

Cele trei dosare - 1000, 2000 şi 4000 (al patrulea, 3000, e încă în lucru) urmează, se pare, să fie unificate luna viitoare într-un singur cap de acuzaţie, mită sau/şi abuz de încredere, nu e încă foarte clar.

Mai limpede e că o posibilă inculpare în preajma campaniei electorale e foarte posibil să-l destabilizeze sensibil pe liderul Likud, care are de dat multe alte explicaţii electoratului şi din cele mai stringente. Iar una dintre acestea, pe lângă economie, e situaţia din Armată.

 

Citește și: