41 vizualizări 21 feb 2011

Sayf Al-Islam (Sabia Islamului) Gaddafi s-a sculat dis-de-dimineaţă şi s-a dus unde l-a trimis tătâne-său Muammar: la televiziunea naţională. Manifestanţii îl strigau în stradă pe Marele Conducător: "Unde eşti? Ieşi afară (scuzaţi, n.a.) dacă eşti bărbat!". Îmbrăcat sobru (costum şi cravată închise la culoare), având în faţă un caiet cu arc pe care îşi arunca ochii din când în când, fiul alterna între a promite reforme şi a ameninţa destabilizatorii vânduţi străinătăţii. A descris Libia fără Gaddafi ca teatru al unui război civil, în care vor curge "râuri de sânge", o luptă crâncenă pentru putere care nu va lăsa dună pe dună, alungând investitorii străini, năruind tot ce s-a construit, aducând foame şi spaimă.

Vă sugeram vineri să-l urmăriţi cu atenţie pe acest personaj - fiul preferat al dictatorului, un dandy nord-african şcolit la Londra. Pentru tatăl său (69 de ani), Puterea a devenit un afrodisiac care îl poate doborî în orice clipă. Până atunci însă, Comandantul Suprem, Omul Providenţial al Libiei, Fratele Conducător nu se va retrage. Următoarea mişcare a lui Muammar Gaddafi va fi să sacrifice pe cineva. Să arunce maselor înfierbântate ceva de sfâşiat. Poate fi un om ale regimului, dar destul de notoriu ca să dea satisfacţie. Numai că, la umbra lui, toate notorietăţile s-au chircit. Poate să fie, mai degrabă, unul dintre fiii lui. Scenariul acesta cinic, de o cruzime greu de imaginat, nu e deloc neplauzibil. L-ar putea oferi mulţimii pe cel de-al patrulea fiu, Mutassim, fost locotenent-colonel în Armată, astăzi şef al Agenţiei Naţionale de Securitate, la fel de dezinhibat şi de monden ca şi Sayf (anul trecut, ziua lui de naştere, aniversată la Londra, împreună cu suita şi topmodela care îi este soţie, s-a lăsat cu un scandal de pomină). Austerul său tată s-ar putea însă să-l scoată ţap ispăşitor pe Sayf - un "trofeu" mai spectaculos decât fratele său mai mic. Un scenariu în care, dimpotrivă, "Regele Regilor Africii" se retrage în favoarea unuia dintre moştenitori e greu de crezut şi încă şi mai greu de acceptat de către cei din stradă. Familia lui Gaddafi - implicată în afaceri prospere şi ducând o viaţă ostentativ opulentă - e percepută de populaţie drept vârful corupţiei în Libia, în contrast cu austeritatea afişată a Ghidului Revoluţiei.

Într-o ţară care şi-a tăiat comunicaţiile cu exteriorul - în care tiranul absolut (semănând acum cu propriul lui portret oficial grosolan retuşat) e decis să facă orice ca să se menţină la putere - masacrul populaţiei poate începe.

Citește și: