Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5255 vizualizări 5 iul 2017

Faptul că Donald J. Trump va participa la a doua întrunire a Iniţiativei poloneze a celor Trei Mări e de natură să-i îngrijoreze serios pe liderii UE, care deocamdată dau pe surse semnale de nelinişte.

Iniţiativa Celor Trei Mări, ale cărei baze au fost puse în urmă cu doi ani de Polonia şi Croaţia, şi-a desfăşurat primul summit în vara lui 2016 la Dubrovnik.

Ideea preşedintelui Duda e o actualizare preponderent economică a proiectului strategic interbelic al marelui om de stat Józef Piłsudski, menit atunci să confedereze Polonia şi Lituania pentru a ţine piept expansionismului rus şi a celui german. Spre deosebire de vechiul Intermarium, Iniţiativa celor Trei Mări (Marea Neagră, Baltica şi Adriatica)  se referă la colaborarea, mai cu seamă în materie de tansporturi şi energie, dintre ţări central şi est-europene.

Majoritatea analiştilor văd în aceast proiect de confederaţie un Grup de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria) lărgit, adăugându-i-se în primă instanţă România şi Ucraina,  apoi Ţările Baltice, Finlanda, Suedia şi Norvegia. Majoritatea liderilor Uniunii Europene consideră Îniţiativa celor Trei Mări fie o alternativă pentru momentul ruperii UE, fie chiar o  tentativă de dezbinare a acesteia.

România a privit cu rezervă Iniţiativa, trimiţând anul trecut la Dubrovnik, la summitul cu cea mai înaltă reprezentare, un secretar de stat în Externe. Faptul că mâine, la Warşovia, va participa chiar preşedintele Iohannis nu înseamnă că ţara noastră a avansat în formularea unei poziţii oficiale ferme.

Prezenţa preşedintelui Trump este considerată ca o încurajare a naţionalismului şi antieuropenismului promovat de partidul preşedintelui Duda şi o ofensă adusă Germaniei lui Merkel şi Franţei lui Macron.

Reprezentanţii Casei Albe au anunţat că pragmaticul preşedintele Americii va fi interesat să promoveze exporturile de gaze în regiune.

Vizita lui Trump în Polonia, o ţară despre care nu ştie mare lucru, situată într-o regiune sensibilă despre care nu ştie mare lucru, nu va schimba echilibrele instantaneu geopolitice din zonă, dar poate stârni noi tensiuni cu Germania.

România, care n-a cultivat aproape deloc parteneriatul strategic cu Polonia, se prezintă, din păcate, în aceste jocuri regionale, în continuare fără un proiect de ţară.

Citește și: