Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
37811 vizualizări 10 iul 2012

E inacceptabil faptul că guvernul încearcă, printr-o tergiversare în care preşedintele interimar Crin Antonescu ar urma să joace un rol decisiv, nepromulgând în timp util legea în forma cerută de Curtea Constituţională, să îşi impună propria ordonanţă de urgenţă, în care nu apare condiţia obligatorie de validare a referendumului, prezenţa la vot a jumătate plus unu dintre alegătorii  români, adică circa 9 milioane. Practic, guvernul nu respectă hotărârea CCR, fapt cu consecinţe grave pe plan intern şi extern.

Hotărârea CCR e obligatorie. O respect şi eu în calitate de cetăţean, dar vă propun câteva gânduri pe marginea ei.

Validarea referendumului prin prezenţa obligatorie la vot a cel puţin 9 milioane de alegători dă posibilitatea uneia dintre părţile angajate în bătălia politică să câştige prin propria neprezentare. Un cuvânt de ordine, comunicat nu neapărat public, i-ar putea ţine  acasă, la limită, pe toţi simpatizanţii lui Traian Băsescu. Şi atunci, practic, dl Băsescu nu poate fi demis decât cu 9 milioane de voturi împotrivă – cu 9, nu cu 4,5 milioane, căci toţi votanţii nu pot fi decât antiBăsescu.

Am prezentat această ipoteză extremă pentru a înţelege viciul logic din  Hotărârea CCR.  Acesta putea fi rezolvat prin impunerea si a unei limite minime obligatorii de voturi în  favoarea lui Traian  Băsescu, să zicem 3 milioane, ca să evităm situaţia în care, cu, de pildă, 6 milioane de voturi contra şi 1 milion de voturi pentru, dl Băsescu se întoarce totuşi la  Cotroceni.

Dincolo de aceste aspecte logice apar cele umane şi de imagine. Nu cred că dl Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să stea acasă, ar fi o metodă laşă de a câştiga. Şi chiar dacă PDL, aşa cum îşi ţinea parlamentarii paralizaţi la vot, ar face-o pe tăcute, iarăşi, nu cred că pe Traian Băsescu l-ar lăsa indiferent un scor zdrobitor în defavoarea lui cu care să revină la Cotroceni.

Oricum, nu se întrevăd şanse ca valurile de ură care se ciocnesc în România să fie potolite curând.

PS
O altă soluţie, centrată pe numărul de voturi împotriva preşedintelui,  este următoarea: preşedintele este demis dacă jumătate plus unu dintre cei prezenţi la urne votează împotriva sa, cu condiţia ca aceştia, votanţii anti, să  fie cel puţin 4,5 milioane. Deci, ca şi în cazul condiţiei cu cel puţin 9 milioane de alegători prezenţi la vot, aleasă de Curtea Constituţională, preşedintele poate fi demis cu minimum 4,5 milioane de voturi împotrivă, dar nu mai este încurajată absenţa la vot a alegătorilor proBăsescu.

Citește și: