Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
7625 vizualizări 18 iul 2016

Acest telefon al generalul Ümit Dündar, Comandantul Armatei Întâi cu sediul la Istanbul, a fost – în relatările oficiale post puci – unul hotărâtor, care a întors cursul evenimentelor. Generalul l-a sunat pe Erdoğan în noaptea de 15 iulie, cu puţin înainte ca Preşedintele să-şi părăsească reşedinţa de vacanţă din Marmaris – avertizat de serviciile secrete turce, care aflaseră despre lovitura militară în jurul orelor 17.

Convorbirea a avut loc unsprezece minute după miezul nopţii. Abia şaizeci şi două de minute mai târziu, locul respectiv din Marmaris a fost atacat de pucişti.  

(Deşi o parte a Armatei Întâi a participat la lovitura de stat – închiderea aeroportului Atatürk, masarea de tancuri pe cele două poduri peste Bosfor etc. – se spune cum că, dacă generalul Ümit Dündar s-ar fi alăturat puciştilor, Erdoğan n-ar mai fi avut nici o şansă).  

Până la 3.20, în dimineaţa de 16 iulie, când  Buyuk Usta (Marele Maestru, cum îi spun admirativ apropiaţii) a aterizat la Istanbul, s-au întâmplat câteva lucruri: 35 de minute după miezul nopţii, un procuror din Istanbul a şi început investigaţiile asupra loviturii militare, astfel încât la ora 1.39 s-au făcut primele arestări în rândul soldaţilor! (Repet, urmăresc relatarea oficială).

La ora 4 a zilei de 16 iulie de la biroul Procurorului General din Ankara se emiteau primele mandate de arestare pe numele complotiştilor.

Întrebarea care s-a pus în aceste zile a fost cum s-au mişcat atât de repede autorităţile judiciare. Ieri am avansat singura ipoteză raţională – că au fost scoase de la sertar listele negre. Explicaţia oficială merge în aceeaşi direcţie: la sfârşitul lunii ar fi urmat să se întrunească Yüksek Askerî Şûra - Consilul Suprem al Armatei – pentru a epura güleniştii din rândul cadrelor militare şi al principalelor structuri statale. (Să nu uităm că, până vineri noaptea, Armata Turcă a fost garantul respectării Constituţiei).

Situaţia nu pare a fi încă tocmai sub control. Devine limpede că, în viziunea Preşedintelui, a pune sub control situaţia înseamnă a elimina din Turcia ultimele oaze de liberalism secular. În Istanbul a fost reinstituită starea de urgenţă, în Baza Aeriană de la Incirlik se fac percheziţii.

Cea mai colorată ştire a zilei de astăzi este că un saudit a oferit un milion de riyali pentru telefonul mobil al jurnalistei Hande Fırat, cu care, în noaptea fatidică, Preşedintele a purtat conversaţia pe FaceTime la CNN-ul turcesc. În imaginarul popular, obiectul are deja un nume – Telefonul Libertăţii.

Citește și: