Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
5315 vizualizări 16 oct 2018

Nu că asta n-ar fi o tradiţie religioasă milenară pe acest tărâm european: atingerea moaştelor vindecă (sau nu) miraculos şi la Lyon, Lourdes, Fatima, Medjucorje, Compostela (El Camino). Dar acolo, intelectualii civici nu-şi bat joc de pelerini. N-am văzut în toată Franţa aia iluminată şi laică, în afară de săptămânalul de hateri antireligioşi "Charlie Hebdo", vreun "Muie la Moaşte!" Chiar dacă funcţionează prin placebo, mersul la criptă, sentimentul religios este respectat şi protejat prin legi internaţionale ale ONU.

Restul e profanare. Printre pelerini sunt oameni buni şi răi. Ca şi voi. Vor ceva mai bine pentru ei şi poate şi pentru alţii. Nu dau în cap, nu bat amantele în direct la teve şi nici nu dau cu pixul la Vechea şi Noua Securitate.

Da, suntem popor de ţărani credincioşi!

Păi, nu aşa am învăţat la şcoală!!? Suntem orăşeni care ciupesc de fund sau cum!!!? Suntem neam vechi de intelectuali care înghesuie magazionerele prin debaralele bibliotecilor de pe vremea lui Traian şi Decebal!!?

Lumea bună se oţărăşte, nene! Are ambâţ de toleranţă zero la "spălaţii pe creier de religie". Nu ştiu de ce-ar fi aceşti oameni simpli mai răi decât intelectualii spălaţi pe creier - să zicem - de Ceauşescu, de Iliescu sau de Năstase. Sau de Oprescu. Sau de Dragnea. Şi care s-au târât tot în genunchi pentru "sănătatea copilaşilor"...

Am văzut foarte multă lume în picioare care a mers pe burtă pentru nişte bănuţi şi o bucată de os de funcţie moartă.

Acum "no ofense", dar avea Ţuţea dreptate, dacă mă gândesc la Elisabeta Rizea, când spunea că o babă credincioasă face mai mult decât un întreg guvern. Uneori, o babă credincioasă are mai mult caracter decât un întreg grup de dialog social fandosit.

Nici un război mondial al secolului XX (peste 50 de milioane de morţi - over all) nu a fost pornit din motive religioase, ci din motive economice sau din motive de demenţa a puterii. Comunismul - o anti religie inversată - cu 100 de milioane de morţi în dulapul său muncitoresc, a dărâmat cele mai multe biserici din istorie.

Nu mai identificaţi Răul cu credinţa în Iisus Hristos!  Da, sunt un animal credincios. Nu am votat la referendum, nu cred că există un Patriarh mai satanic pentru Biserica Ortodoxă Română ca PFA Ciobotea şi cred numai în Educaţie ca Arhitect Universal, strict pe partea laică.

Dar dacă nu mai vreţi un alt război civil, lăsaţi oamenii să creadă în fix ce dumnezeu vor ei. Amin.

 

Citește și: