Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
5998 vizualizări 11 dec 2018

În urmă cu câţiva ani, moderând eu cu mânie proletară, la tvr1, momentul epic de mare respiraţie europeană al interzicerii fumatului în toate locantele publice, îl întrebam pe un medic şef de sectie pneumo ftizio şi alte boli respiratorii, dacă ştie cât de nociv este aerul pe care îl respirăm în Bucureşţi sau dacă ştie statisticile îmbolnăvirilor de copii cauzate de mediul în care trăim!!?

Omul venise să combată radical fumatul, aşa cum vor toate firmele de asigurări de sănătate din lume. L-am mai întrebat dacă ştie că OMS.eul a declarat oficial produsul ţevii de eşapament drept cancerigen. Nu mi-a răspuns şi nici nu am văzut vreodată, vreun Colegiu al medicilor protestând impotriva autorităţilor pentru ce cocktail cancerigen respirăm în fiecare zi.

Astăzi, Bucureştiul este al cincilea cel mai aglomerat oraş al Lumii şi cea mai poluată capitală a Europei, cu un ditamai infringementul pe calitatea aerului.

În fapt, Comisia Europeană a trimis şapte state în judecată, printre care şi România, Ungaria, Italia, pentru nivelurile ridicate persistente de particule în suspensie: PM10.

"România - în aglomerarea Bucureşti, valorile-limită zilnice au fost depăşite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016, acestea au fost depăşite pentru o perioadă de 38 de zile," scrie, printre altele, Comisia Europeană în comunicatul de presă din 17 mai 2018.

Majoritatea copiilor din Bucureşti dezvoltă alergii exponenţiale şi o capacitate pulmonară mult mai redusă decât a părinţilor, asta făcând abstracţie de bolile respiratorii, în care 40% sunt cauzate de parametrii criminali ai poluării aerului.

Bucureşţiul este un oraş în care, dacă vrei să trăieşti, trebuie să ştii că trăieşti mai puţin cu până la zece ani decât alţi locuitori ai României.

De ani de zile, "Coaliţia de Mediu" a societăţii civile militantiste încearcă să plătească studii şi laboratare independente pentru a demonstra toxicitatea criminală în care trăieşte Bucureştiul. Sumele implicate sunt de peste 10.000 de euro. Staţiile de la stat din Bucureşti, ori nu merg, ori au "ceasul aranjat" şi raportările pe măsură.

Iată că acum avem o aplicaţie, Airly, cu care putem demonstra la orice oră, cum edilii se fac că nu văd cum Capitala îşi otrăveşţe cetăţenii zi şi noapte.

Edmond Niculuşcă, directorul ARCEN, demonstra pe 3 decembrie dimensiunile gazării…

Iată-le in comparaţie cu alte oraşe si ţări europene:

Ce-i de făcut? Păi, ce ne propune Coaliţia "Vrem Aer Curat in Bucureşti":
Un flashmob mâine, 12 decembrie 2018, orele 10:30, constând în tranzitarea trotuarului din faţa PMB, cu o mască chirurgicală pe faţă. Au ales această zi pentru că ea coincide cu şedinţa ordinară de Consiliu General. Plus o scrisoare deschisă către primarul general şi membrii CGMB.
Pentru că suntem otrăviţi. Pentru că ni se scurtează viaţa fără să atingem vreun pachet de ţigări.
Eu mă bag. Haideţi să trăim respirând Aer in Bucureşti!
 

Citeşte şi Shengenită cronică

 

 

Citește și: