Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
6583 vizualizări 5 sep 2018
Pe faleze, pe plajă, în Mamaia, auzeai limbi străine cum auzi azi manele. Din punctul ăsta de vedere, sunt un implacabil nostalgic ceauşist. După '90, n-am mai putut intra în Mamaia, după transformarea ei de către clanul Mazăre într-un fel de Ibiza fără puz. "Proiectul" lui Mazăre a fost de a transforma staţiunea într-o discotecă generală, cu multe pipiţe printre clădiri. Fostul primar era pentru legalizarea prostituţiei şi a drogurilor.
Vama Veche era o legendă de care am aflat destul de târziu. Noi, constănţenii, nu dădeam prea multe parale pe Vama Veche. Ştiam că este o rezervaţie de nudişti intelectuali, o specie destul de inatractivă pentru noi. Mult mai târziu, am aflat că este şi o rezervaţie de căluţi de mare plus o epavă la orizont.
Apoi am devenit vamaiot. Am asistat şi participat la mişcarea "Salvaţi Vama Veche", acuzată în mod imbecil că "a stricat-o" prin prea marea ei popularizare. Mişcarea SVV a oprit practic toate construcţiile ilegale pe care foştii primari au vrut să le proptească contra şpagă pe plajă. Am văzut cum moare festivalul muzical şi cultural Stuffstock, un fel de Szighet fără ajutor de stat, pe care, de exemplu, ungurii l-au acordat celui care azi este cel mai mare festival din Europa de Est.
Apoi a venit valul de mitocani cu gipuri care a început uşor să distrugă, în chiloţi cu burtă, filosofia romantică a acestei staţiuni unicat.
Azi, Vama Veche se mamaizează într-un ritm apocaliptic. În maximum cinci ani, Vama va fi un fel de Tataia cu grătare şi lanţuri de şaormerii.
Actualului primar pesedist, mangaliotul Georgescu, deţinător a trei proprietăţi în staţiune - "La Frontera", "Acolo" şi "Dincolo" - aşezate fix la mijloc şi în cele două extremităţi ale staţiunii, i se rupe de spiritul Vămii, de curăţenia, tradiţia sau de nivelul ei de decibeli. Poduri rupte, străzi găurite şi gunoaie în descompunere prin canale...
Omul vrea să facă bani. Şi foloseşte funcţia pentru a încerca să-şi torpileze concurenţa cu amenzi si să instaureze o dominaţie comercială cu ajutorul unor tovarăşi investitori. Nemulţumiţii sunt trataţi cu curul şi cu picioarele pe birou. Consiliul Local nu contează şi cică se pregăteşte şi un supermarket, care să-i omoare pe buticari.
În staţiune au rămas doar câteva puncte de rezistenţă ale vechii Vame Vechi: "Plaja de carte", "Arca" şi "Papa la Şoni".
Hai şi Stuful Mitocancei şi Piraţii de pe "Magheru". 80% a devenit un mixt de Eforie plus Costineşti plus Mamaia.
O amică vamaioată întreba deunăzi, într-o doară, uitându-se roată pe plaja de la Vamă (azi, de trei ori mai mică decât în '89 şi de o mie de ori mai aglomerată): "Fraţilor, hai să găsim ceva la Tuzla să ne relocăm, că altfel, la Krapets, în Bulgaria, o s-ajungem cu toţii!"

 

 

Citește și: