Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
2122 vizualizări 5 mar 2019

Se spune că noi, românii, suntem cei mai buni şi imaginativi la injurat. Din lume.

Însuşi tipograful, autorul şi mitropolitul de Bucureşti şi cel care a infiinţat prima bibliotecă publică in oraşul lui Bucur, Antim Ivireanul scria in "Duminica Vameşului, cuvânt de Învăţătură", sec XVIII, următoarele:

"...Şi iată, dară, că precum zic că neavând dragoste între noi şi nepohtindu-ne binele unul altuia, după porunca lui Dumnezeu, n-avem nici credinţă, nici nădiajde, nici dragoste şi suntem mai răi, să mă ertaţ, decât păgânii. Că zice apostolul Pavel: Limbile n-au lége şi fac ale legii. Iară noi, având lége, facem tot împotriva legii şi suntem mai păcătoş decât toate neamurile şi decât toate limbile. Şi puteţ cunoaşte aceasta, că iaste aşa cum zic, că ce neam înjură ca noi, de lége, de cruce, de cuminecătură, de morţi, de comândare, de lumânare, de suflet, de mormânt, de colivă, de prescuri, de ispovedanie, de botez, de cununie şi de toate tainele sfintei bisérici şi ne ocărâm şi ne batjocorim noi înşine légia?!.."

Ba mai mult, conform studiilor occidentale, se spune că intelectualii injură cel mai mult.

Dar vocaţia noastră ancestrală pentru sudalmă e augmentată de starea noastră de pacienţi PTSD (post-traumatic stress disorder). Şi aici deţinem, conform cercetărilor de specialitate autohtone, locuri fruntaşe in lume.

Dar nimic nu se poate compara cu expresia tehnologică supremă a mulţimilor hipnotizate, televiziunea.

Iată ce scria anul trecut prof.univ. Ciprian Mihal, director pentru Europa de Vest al Agenţiei universitare a Francofoniei la Bruxelles şi fost ambasador:

”La sfârşitul celor câteva săptămâni petrecute în ţară, mă întorc în Belgia cu două impresii puternice şi cu o constatare reconfirmată. Prima impresie vine din agresivitatea uluitoare a tuturor mediilor româneşti. Nu am întâlnit nicăieri până acum, nici în Senegal, nici în Belgia sau în Franţa, emisiuni atât de agresive, conversaţii atât de violente, voci atât de iritante sau isterice (masculine şi feminine), imagini atât de şocante, reclame atât de indecente, o prezenţă atât de obsesivă a mâncării în reclame şi a medicamentelor pentru reglarea fiziologiei după mâncare - şi peste toate foarte mult zgomot, ţipete, urlete, voci ridicate şi disperate. Zappând de pe un canal pe altul, nu ţi-e dat să auzi o voce blândă, calmă, liniştitoare. False entuziasme şi false disperări, generice brutale, ritmuri muzicale haotice, televiziunea pare mai mult decât un opium al poporului, pare o condiţie ineluctabilă a isterizării unei populaţii fragilizate nervos. Aceasta pare nerăbdătoare şi amnezică, obosită de atâtea bombardamente senzoriale şi incapabilă să proceseze informaţia, să deceleze între informaţie şi non-informaţie, să discearnă critic şi să-şi utilizeze mintea pentru a gândi ce se întâmplă în jur. Televiziunile româneşti dopează şi droghează, stârnesc senzaţii şi afecte fără suport cognitiv, impun renunţarea la autonomia gândirii şi creează dependenţe umorale. Sentimentul de a se afla zi de zi în pragul unei catastrofe produce fără îndoială oboseală şi stres şi, mai ales, incapacitatea de a distinge între catastrofele reale şi cele simulate în studiourile de televiziune.“

Iată fragmente din documentele CNA pe un singur post de televiziune, cu precădere din emisiunea celui care ocupă primul loc pe lista de europarlamentare a PNL:

Realitatea TV :

”…’tu-ţi morţii mă-tii”;

”…timp de 30 de ani poporul român a primit muie de la PSD. De ce-i deranjează atât de mult că noi le reîntoarcem, cu dobândă, ceea ce am primit timp de 30 de ani într-o zi? Să ştiţi că muie PSD nu are nicio conotaţie erotică, noi nu ne putem apropia nici măcar de buzele lor, că sunt nişte buze scârboase”;

”…sunaţi la Carmen Dan sau şi-a băgat telefonul în priză, în loc de vibra… sau ce Dumnezeu şi-o băga…”;

”Câţi bani ai luat, bă, Chireacule, bă! Morsa competentă. Câţi bani ţi-au dat, mă, să mănânci atât de mult rahat, în direct, în seara asta?(…) Neruşinat ordinar! (…) Şpăgarul presei româneşti, astăzi, călca în picioare demonstranţii din piaţă.”

”Ne întoarcem după pauză, doamna Pippidi, sunteţi nesimţită!”

”Da, eu am să-l votez prostul lunii pe Daea…”

”Ar trebui să întrebaţi un medic veterinar ce este în mintea dnei Grapini, eu nu mă pricep la animale… o doamnă a cărei singură performanţă este aceea de a face din nişte chiloţi urâţi, d-ăia… ştiţi chiloţii sovietici până la genunchi - nişte milioane de euro în anii ’90 la Timişoara, dle, n-a mai produs altceva dna Grapini, ea era această Dăncilă, încă înainte de a se naşte Veorica, ştiţi? Noi am avut, aşa, întotdeauna, o mamă a proştilor care rămînea gestantă mereu. Până să apară dna Dăncilă, această creatură era dna Grapini.”

”…Şi pentru că este o seară a imbecililor fundamentali, Liviu Pop, ăla cu capul mare şi fără nicio circumvoluţiune… Hidrocefalul ăsta nu-şi poate permite…”

”Cum e ca un guvern să-şi gazeze proprii cetăţeni şi pe copii? Dragnea, eşti un nenorocit infernal, un porc ordinar, nici la nunta fiului tău nu vei avea, vom veni peste tine la Palatul Snagov, pentru nenorocirile pe care le faci! Nenorocitule! Liviu Dragnea, eşti om de mizerie!”

”Dnă Carmen Dan, aţi reuşit performanţa să lichidaţi definitiv una dintre armele care făceau cinste poporului român, mulţi dintre jandarmi (…) îşi văd toată cariera şi munca lor puse în umbră de o dobitocenie de ordin pe care dvs., fiind fundamental incultă, din toate punctele de vedere, l-aţi dat, la presiunea unui derbedeu penal. Liviu Dragnea care, orice aţi face dvs., va înfunda puşcăria, nu numai el, şi dvs. şi Cucoş şi toţi interlopii de ultimă speţă. Dnă, fiţi convinsă că veţi face puşcărie! Să vă fie ruşine, aţi condus ruşine (sic!) un minister al forţelor de ordine şi aţi creat numai şi numai dezordine.(…) Păi ce mai vreţi, dnă, să faceţi? Vreţi să intraţi peste noi în case cum au făcut trupele hortyste din ’41 şi să ne împuşcaţi în propriile apartamente? Uitaţi-vă pe calendar, dnă, şi uitaţi-vă în oglindă! Nu sunteţi Ana Pauker, deşi vă comportaţi ca atare!”

Imagine din emisiunea lui Rareş Bogdan, Realitatea TV

Şi ca să completăm peisajul, în care cei mai distinşi dintre noi preferă protestul de tipul "vestelor maro" solidarizării şi grevelor, iată o mică mostră de autor din puţul gândirii a unui politolog român, profesor universitar la Universitatea din Maryland, fost preşedinte al "Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România" pe vremea celui mai vulgar preşedinte din istoria României, Traian Băsescu, el însuşi autorul a mai multor sudălmi publice, gen "ţigancă impuţită":

"Băi, găzarule, tu-ţi dai seama că ai luat-o pe cocoaaşă? Ori, dacă preferi, pe coajă. Că toate bazaconiile pe care le scoţi pe rât sunt doar rahat cu perje? Că te-aşteaptă celula, băi, limbric borât!" (postat pe contul său personall de fb, reţeaua de socializare unde se injură cel mai mult din lume).

Bunăoară, în ţara în care #MUIEPSD a devenit mărţişor, antidotul la meteahna furatului naţional  se tratează civic şi responsabil cu o maree de injurături de la cel mai erudit nivel.

Aici e locul în care toata lumea fură, înjură şi minte pe rupte, într-o atmosferă de azil de nebuni.

 

Citește și: