Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1926 vizualizări 30 sep 2017

Eu nu cred că toate declaraţiile astea ale lui, care par că se hrănesc din filonul universal al umorului involuntar, vor să fie explicaţii serioase, pentru un electorat serios. Mie îmi par, mai degrabă, secvenţe dintr-un original şi spumos stand-up comedy.

Tema favorită, abordată în primul act al mandatului său, a fost emiterea unor judecăţi de valoare asupra locului şi rostului supraaccizei la carburant, în existenţa şi preocupările cetăţeanului consumator.

Iată câteva, emise înainte de introducerea accizei, într-o succesiune care le face să pară neverosimile:

"Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii. Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii".  

Introducerea supraaccizei nu-i va influenţa negativ pe români, pot sa-i asigur. (…) Să vedem, dacă punem acciza la loc vor creşte preţurile? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”.

"Scumpirea deja înregistrată la benzinării e problema lor! (…) Dacă ei continuă, vedem şi noi cum putem să reglăm situaţia. Preţul nu poate doar să scadă. În mod cert nu e influenţa accizei, fiindcă nu a intrat încă în vigoare... ".

Şi câteva, emise după:

"La carburanţi, cred că şi dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi au influenţat preţul barilului pe plan mondial, ba chiar în România un pic mai puţin decât pe restul planetei. (…) Chiar ieri am făcut un calcul cu colegii de la Finanţe - aproape inexistent pe un anumit interval temporar, eram sub o creştere firească raportat la bursa petrolului. Deja a fost adăugată la preţ acea acciză, iar preţul a crescut cu 0,9, deci nu se regăsesc cei 16 bani, iar impactul pe preţ din cauza fenomenelor meteorologice a avut un impact mai mare".

De mâine, va fi „implementată” în preţ şi partea a doua a accizei, restul de 0,16 lei. Una peste alta, litrul de benzină, de 95, de exemplu, a crescut în medie, cu 0,50 lei, de săptămâna viitoare fiind posibilă o creştere de până la 0,70 lei, odată cu contabilizarea tuturor pagubelor produse de ultimele cutremure înregistrate „pe restul planetei”.

Sigur, problemele, neliniştea, panica, nu-şi au rostul, vorba ministrului Daea. Noi dormim liniştiţi, premierul Tudose lucrează pentru noi. Benzinăriile şi benzinarii au fost puşi cu botul pe labe, „efectiv”!!

Astfel, odată rezolvată problema accizei, de ieri, premierul Tudose a promis să se implice în punerea la punct a altor derapaje inexplicabile ale economiei naţionale, produs de stimuli artificiali, cum ar fi indicelui ROBOR.

Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească (ROBOR – n.n.) şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”.

Să fi fost provocată creşterea indicelui ROBOR şi de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, s-au întrebat cârcotaşii. Iar Tudose le-a răspuns ferm: ”Cred că glumiţi! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noştri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”. Bine spus!

Apoi a anunţat că-l va aborda, frontal, săptămâna viitoare şi pe guvernatorul Isărescu: ”S-ar putea să am o discuţie pentru că vreau să-l întreb pe domnul guvernator, dacă domnul Vasilescu reprezintă Banca Naţională când iese cu asemenea declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema dumnealui, dar să-şi pună un tricou pe care scrie «privat». Dacă iese cu tricou BNR, să ştim dacă mai este o structură a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă. Foarte bună, de altfel...”.

Vă imaginaţi, cred, cu ce viteză o să scadă acest inamic multinaţional al guvernului intrat deja în gura lui Tudose, odată desfiinţat seniorul Vasilescu.

Cu atât mai mult, cu cât ar fi exclus să tacă, plimbându-se ca muta-n horă, de vreme ce Dragnea s-a enervat îngrozitor, şi a cerut „abolirea” încă unei taxe samavolnice, puse în cârca românilor: taxa pe horă.

De mâine, în România, hora este liberă, slavă Domnului!

ULTIMA ORĂ: Aflăm, direct de la sursă, că premierul Tudose nu se ocupă doar de bani, ci şi de zboruri.

Premierul a atenţionat conducerea MT că, dacă vor fi probleme cu circulaţia odată cu venirea iernii, toţi vor zbura: "Eu vă spun foarte sincer, în primele 12 ore de la ultimul fulg de zăpadă după viscol, dacă nu se circulă la negru, plecaţi acasă toţi, inclusiv cel de la aviaţie".

Citește și: