Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1402 vizualizări 2 dec 2019

În ciuda viziunii îngrijorător de senine a preşedintelui Iohannis, Summitul NATO, care se va desfăşura mâine şi poimâine la Londra, va fi unul încărcat de tensiuni.

Preşedintele Macron şi-a aruncat buzduganul prin câteva declaraţii apăsate, definind implicit interesele Franţei: NATO – în “moarte cerebrală”, Rusia nu e inamicul Alianţei Nord-Atlantice, nici China nu poate fi, adevăratul inamic comun e terorismul (aluzie străvezie la problemele Parisului cu fostele colonii franceze din Africa).

Cum vor reacţiona Ţările Baltice şi Polonia la declaraţia privitoare la Rusia? Va avea România, direct interesată şi ea, un punct de vedere? Rămâne de văzut ce asigurări le va oferi Preşedintele Statelor Unite Poloniei, României şi Ţărilor Baltice, la dineul cu lucru programat, şi dacă va reuşi liderul de la Casa Albă să tempereze temerile create pe flancul estic de afirmaţiile Preşedintelui Franţei.

Cum se va poziţiona acum, când are sabia impeachment-ului deasupra capului, preşedintele Trump? Anul trecut, la Summitul de la Bruxelles, a fost extrem de dur cu privire la contribuţiile financiare ale celor 28 de ţări, susţinute cu bani americani, după ce declarase că NATO e o instituţie depăşită. N-a uitat nimeni criticile sale violente la adresa Germaniei, care nu contribuie destul,  

E important, de asemenea, ce va spune preşedintele Turciei, ţară al cărei statut în Alianţă e cel puţin neclar, în urma achizionării sistemului rusesc de rachete S-400 şi a interveniţiei contra kurzilor din Siria.

Nu e deloc exclus ca, deşi desfăşurat “în grabă”, Summitul NATO de la Londra să prefigureze schimbări spectaculoase în strategiile de securitate.

Emmanuel Macron - cu Marea Britanie pe picior de plecare din Uniunea Europeană şi cu un leadership german slăbit de continua lipsă de relevanţă a doamnei Merkel – va avea un cuvânt foarte greu de spus. Va fi, probabil prim-solistul acestui Summit, cu Trump la pupitru, pe post de dirijor afon.

Citește și: