Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4481 vizualizări 28 oct 2017

Teofil al III-lea s-a întâlnit la începutul săptămânii trecute cu Papa, ca parte a unui turneu de persuasiune pe care îl face prin lume, dialogând cu înalţi ierarhi şi lideri politici. “În ultima vreme i-am vizitat pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, pe regele Abdullah al II-lea, pe prim ministrul palestinian Rami Hamdallah şi pe preşedintele israelian Reuven Rivlin. Curând mă voi întâlni cu primatul  Anglican Justin Welby (...). Avem (Patriarhul foloseşte pluralul majestăţii, n.m.) în program să întâlnim autorităţile greceşti şi pe cele britanice, în afară de reprezentanţii Uniunii Europene, la Bruxelles (...).şi eventual să mai continuăm, întâlnind autorităţile din Rusia şi din SUA”.

Ce i-a transmis Teofil al III-lea Papei Francisc şi doreşte să transmită liderilor lumii: “în Ţara Sfântă, drepturile istorice ale comunităţilor creştine sunt ameninţate, fiindcă este atacat Statu Quo-ul, codul de reguli care de secole reglementează viaţa comunităţilor creştine şi tutelează modalitatea lor de acces la Locurile Sfinte, precum şi gestionarea proprietăţilor lor. Există grupări care doresc să schimbe această stare de lucruri, deschizând breşe în Statu Quo, iar aceasta creează o situaţie riscantă”. Întrebat la ce se referă concret, a răspuns ceva mai limpede: “Grupuri de colonişti folosesc metode obscure şi încâlcite pentru a lua în stăpânire bunuri ale Bisericilor. În luna august, Curtea israeliană a respins iniţiativele legale cu care Patriarhia Greco-Ortodoxă de Ierusalim a încercat să demonstreze însuşirea ilegală a unei proprietăţi a ei din Oraşul Vechi de către unul dintre aceste grupuri de dreapta. Patriarhia a făcut recurs acum la Curtea Supremă. Credem că vor pleca urechea la argumentele noastre legale. Dar pericolele nu privesc o singură Biserică, le lovesc pe toate. O demonstrează un proiect de lege, semnat de patruzeci de deputaţi în Israel, care dacă ar fi aprobat ar pune în pericol drepturile Bisericilor asupra multora dintre proprietăţile lor”. E vorba despre iniţiativa legislativă a doamnei parlamentar Rachel Azaria din partidul Kulanu, care prevede ca terenurile Bisericii vândute dezvoltatorilor particulari să fie imediat expropriate de către stat”. Aceasta e una dintre temerile lui Teofil al III-lea.

După ce în vară au aflat despre ultimele vănzări puse la cale de Patriarh, comunităţile creştin-ortodoxe din Palestina şi Iordania au cerut să fie alungat din slujire, cum fusese alungat şi Irineu Întâiul – aceasta e marea temere a lui Teofil al III-lea.

Patriarhatul Grec de Ierusalim se află sub autoritatea legii iordaniene (Întâistătătorul are paşaport iordanian), care nu îngăduie ca bunurile imobile ale Bisericii să fie vândute sau închiriate după bunul plac al cinstitelor feţe.

Odată, Teofil al III-lea o avusese de partea Preafericirii Sale pe Condoleezza Rice, cât aceasta a fost Secretar de Stat, şi pe fostul directorul al CIA cu a cărui prietenie se lăuda.

Astăzi, ca să-şi păstreze puterea, Teofil al III-lea e gata să ajungă până la preşedintele Trump. Cu magnatul imobiliarelor, Patriarhul Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi a întregii Palestine, al Siriei, dincolo de râul Iordan, al Canei Galileii şi al Sfântului Sion (titlu care poate fi exprimat şi în hectare sau dunami, unitatea locală de măsură) va discuta de la egal la egal.  

Citește și: