Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2035 vizualizări 18 oct 2017

Fără a întinde pelteaua spre a ne arăta că este „stăpân pe sine” - potrivit unor aprecieri din mase -, preşedintele Iohannis a anunţat rapid validarea celor trei propuneri de miniştri, înaintate de premierul Tudose, şi i-a primit pe oameni la Cotroceni, unde au depus jurământul: Paul Stănescu la Dezvoltare, Felix Stroe la Transporturi, Marius Nica la Fonduri Europene.

Surpriza nu a fost mică, dacă ne gândim că jocurile păreau a fi făcute întru respingerea, măcar, a lui Stănescu, dacă nu şi a lui Stroe.

Una, pentru că DNA confirmase faptul că viitorul titular al Dezvoltării apărea într-un dosar - alături de Darius Vâlcov - care vizează fapte cercetate la primăria Slatina.

A doua, pentru că şi Felix Stroe ar fi avut nişte probleme de Integritate, urmărite de ANI.

A treia, pentru că deja apăruseră diverse ştiri, pe surse, conform cărora, chiar Liviu Dragnea ar fi fost nemulţumit de faptul că baronul de Olt a avut în vedere completarea schemei de personal, la ministerul vizat, cu oameni fideli, ceea ce poate însemna că, dincolo de prietenia sa, de neclintit, cu Dragnea, va deveni şi el un tip de neclintit din poziţia de gestionar al banului public.

Bun! Deci, ceea ce spunea Klaus Iohannis – tulbure şi ambiguu, ceea ce i-a făcut pe competitorii săi politici să-l penalizeze imediat şi fără menajamente -, anume că, în cazul politicienilor, mai presus de prezumţia de nevinovăţie ar trebui să stea prezumţia de deplină moralitate, apanajul aleşilor şi decidenţilor politici, pe motiv de păstrare a imaginii personale şi a imaginii partidelor din care fac parte, precum şi pentru îndepărtarea suspiciunii „rezonabile” că, din poziţia pe care o ocupă în aparatul administrativ, ar putea influenţa ancheta, poate fi aplicat selectiv?   

Preşedintele arătase că, în general, ţine la principii. Ce să se fi întâmplat astăzi? A dorit să răspundă, conciliant, liderilor puterii, care au decis să nu mai calce pe la Cotroceni, până după alegeri, anunţând astfel deschiderea sezonului campaniilor prezidenţiale?

Nu ştiu dacă a obţinut, în acest sens, efectul scontat, de vreme ce au apărut voci în meleag, zice-se, apropiate de conducerea partidului, care contau pe respingerea a cel puţin unui candidat dintre cei trei.

Mă gândesc că, mai degrabă, preşedintele ar fi putut trece peste principii, într-un joc politic fără scrupule, tocmai spre a zădărnici demersul liderului PSD, Liviu Dragnea, care ar fi câştigat, în urma refuzului său, pe trei direcţii: ar fi beneficiat de îndepărtarea de la Victoria a omului care pare să-l neliniştească cel mai tare (Paul Stănescu); ar fi putut, ulterior, să-l atace pe Tudose în ideea că s-a grăbit nominalizând un cetăţean cu probleme în justiţie, după ce le-a cerut doamnelor-ministru să abdice din aceleaşi motive; l-ar fi putut hărţui pe Iohannis, acuzându-l de atac la bunul mers al politicilor PSD, precum şi de temporizarea instalării noilor miniştri. Destule unghiuri de abordare în deficitul preşedintelui.

Dar acesta, cu riscul de a fi declarat perdant în jocul remanierilor, s-a asigurat strategic că-l va ţine aproape pe şeful guvernului, despre care tocmai decreta: “Eu am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu. Este treaba altora să facă aceste anunţuri. (…) Eu cred că premierul e de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă”.

 

Citește și: