Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1487 vizualizări 7 iun 2018

Ultima şi cea mai ingenioasă formă de terrorism” aşa-numitele  zmeie incendiare. Lansarea lor a început odată cu protestale palestinienilor din Gaza. Simplu, ieftin, foarte eficient, la îndemâna copiilor şi tinerilor: construieşti un zmeu, dai foc cozii şi îl arunci peste gard, la vecinii israelieni. Vecinii,  agricultori din tată-n fiu, privesc îngroziţi cum le ard recoltele, acum, la vremea culesului. Toată truda ultimelor luni se duce – era să spun “pe apa”, dar prin Negev numai apă nu e – se duce de râpă. Pierderi de milioane, însă ceea ce ţi se înfige drept în suflet sunt privirile păgubiţilor…

Armata israeliană (Tzahal) nu are, deocamdată, soluţii. Există drone, care la timp şi iscusit conduse, mai taie, uneori, coada în flăcări a zmeielor.

Ce legătură are cu toată povestea asta marele dramaturg Joshua Sobol (79 de ani)? Autorul piesei “Ghetto”, jucată în toată lumea, cea care l-a făcut celebru, s-a gândit să arunce în spaţiul public, în urmă cu două zile, o foarte controversată declaraţie: dacă aş fi fost un copil din Gaza, aş fi lansat şi eu zmeie de foc.

La Forumul Măslinului, desfăşurat pe 5 iunie, în prezenţa unor intelectuali pacifişti israelieni şi arabi, făcând un apel la încetarea focului de-a lungul Fâşiei Gaza, care a ucis în ultimele săptămâni 120 de palestinieni,  Sobol a spus: “Am încercat să-mi inchipui că sunt copil în Gaza în zilele acestea, când cunoscuţii şi rudele mele sunt ucişi sau se întorc cu trupurile ciuruite de gloanţe, şi m-am întrebat ce-aş fi făcut. Aş fi lansat zmeie! (…) Când un un om, un tânăr e disperat, nu-i mai pasă de nimic, lasă în urmă pământul ars”.

Ieri a fost invitat la Canal 10 să încerce să atenueze valul de reacţii stârnit de declaraţiile sale. Doar cine nu-l cunoaşte se aştepta ca Joshua Sobol să-şi ceară iertare. Profunzimea deznădăjduită a spuselor sale n-o puteau înţelege nici oamenii rămaşi fără pâinea cea de toate zilele, nici conaţionalii săi care au mers până într-acolo încât l-au acuzat de anti-semitism. (Noua definiţie care se aplică anti-semitismmului în cazul unui evreu e “ura de sine”). Sobol n-a făcut decât să invoce o lege a războiului, aşa cum a formulat-o Sun Tzu: nu-ţi aduce duşmanul la disperare, lasă-i măcar o portiţă de ieşire. (“Arta războiului”, capitolul VII: “Nu impinge la disperare un inamic hăituit. (…) Fiarele sălbatice, când sunt hăituite, se luptă cu energia disperării. Cât de adevărat este asta atunci când e vorba de oameni! Dacă ei ştiu că nu există altă soluţie, se vor bate până la moarte”).   

Sobol a afirmat ritos că nu-şi cere iertare şi că vorbele sale au fost menite să trezească poporul israelian, să-l facă să iasă din “agonia morală”.

Alături de Amos Oz (ca să invoc doar un alt mare, imens, scriitor israelian). Joshua Sobol militează de zeci de ani pentru cauza palestiniană, rostind nu o dată rechzitorii aspre la adresa politicianismului orb al liderilor de la Ierusalim, încă de pe vremea când cuvântul ”palestinian” era cu totul prohibit.

Citește și: