Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2133 vizualizări 2 aug 2018

Asta, dacă vorbim despre o împiedicare în vorbe, despre o sintagmă din care lipseşte o negaţie sau o afirmaţie, care, în context, dă realitatea peste cap, despre o bâlbă care strică sensul, dar nu şi despre o comparaţie imbecilă, precum aceea a ministrului Daea, comisă zilele trecute.

Şi toate cele scrise mai sus ar putea fi valabile, la rigoare, chiar şi în cazul în care avem de-a face cu un ministru al Apărării aflat în imponderabilitatea concentrării, cu acuitatea minţii prăbuşită, într-un anume moment al zilei, gafeur accidental, mă rog, un om cu mintea golită de sensuri, pe moment, din cauza de stres şi oboseală.

Dar de aici, de la asumarea propriei prostii, rostite cu aplomb, şi până la a-i face proşti şi ticăloşi pe ceilalţi, ca să-ţi acoperi deruta, este o cale la fel de lungă, precum aceea de la demnitate la laşitate, şi de la greşeala de exprimare, la apa din cap.

Fifor a spus la A3 (înregistrat video şi audio): „Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”.

În consecinţa acestor spuse, PNL a cerut demisia ministrului: „Mihai Fifor, ministrul Apărării, afirmă că avem rachete balistice la Deveselu. Prostia Guvernului Dăncila devine deja periculoasă, riscă să ne bage în război. Demisia!”, a postat Dancă pe Facebook.

Dar Fifor revine, la Digi24 : "Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem rachete. (…) A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, o eroare de interpretare”.

Enervat, Ludovic Orban revine şi el, pentru Mediafax: „Ministrul Apărării, Mihai Fifor, trebuie să demisioneze, deoarece prin afirmaţiile pe care le-a făcut cu privire la existenţa rachetelor balistice la Deveselu, nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei. (…) Gafa lui creditează o interpretare politică anti-NATO”.

Fifor, simţindu-se atacat, intervine din nou: „Nu mă mir (că PNL cere demisia, n.n.) Se face un joc politic pe un subiect de securitate naţională şi lucrul acesta nu este în regulă. E menirea Opoziţiei să facă astfel de jocuri. Nu au decât să o facă, chiar nu mă mai miră nimic din partea domniilor lor, dar eu cred că este important să rămânem în programul pe care ni l-am asumat şi pe care ni-l ducem la îndeplinire în fiecare zi”.

Păi, să rămânem, domnule Fifor, în program, dar ştim noi care este acel program? Că văd că nici ruşii nu l-au decodat exact-exact.

Pavel Alekseenko, Secretar I al Ambasadei Rusiei în România, pe Facebook: „Declaraţia lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale a Federaţiei Ruse. Mulţumesc, dle Fifor, pentru adevărul spontan”.

Ca să vezi! Şi ăştia fac joc politic.

Eu înţeleg şi orgoliile, până la un punct, dar ca tu, Fifor – „meşter” în literatură - în calitate de ministru al Apărării, într-un guvern al unei ţări NATO, să nu înţelegi că o exprimare mai mult decât neglijentă, într-o chestiune şi o conjunctură extrem de delicate, poate crea consecinţe foarte grave, e o stare vecină cu inconştienţa.

Mai mult, în loc să-ţi asumi ”graba” şi ”miserupismul” din exprimarea sintagmei: ”…în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”, pentru că ţi-e lene să pronunţi ”…în România avem baza militară de la Deveselu, care acţionează împotriva/care se ocupă de rachetele balistice”, aşa cum ai făcut-o a doua zi - fără să-ţi recunoşti, însă, greşeala, ci invocând, „doar”, o eroare de interpretare, ca şi când naţia ascultătoare este de vină că nu ţi-a tradus just shortcuturile lenevoase – să acuzi opoziţia de jocuri politice, mi se pare, pur şi simplu, lipsă de onoare.

Iar asta este foarte grav pentru un şef al Armatei Române!

Şi dacă, de lene, în acelaşi context, ministrul Apărării Naţionale ar fi spus, sărind şi peste a doua paranteză, aşa cum a sărit peste prima: „Cât despre baza militară de la Deveselu (care acţionează împotriva/care se ocupă), cu rachetele balistice (care n-au nimic de-a face) cu Rusia, este clar că lui Putin nu-i convine să ştie că pot fi folosite, şi mâine, dacă va fi cazul…”

Până să mai acuze el opoziţia că-i răstălmăceşte politic prostiile, s-ar fi trezit cu un SU-57, bătându-i în fereastră.

Cu balistica!!

 

Citește și: