Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2390 vizualizări 9 dec 2018

”Deocamdată nu a vorbit nimeni cu noi (adică dintre reprezentanţii dreptei - n.a). Nu le trebuie 16 voturi. Înseamnă că nu o fac serios. Bănuiesc că nici cu cei de la UMDR nu au vorbit, nici cu minorităţile... eu ştiu că nu,” a declarat liderul ProRomânia.

Dacă mă întrebi pe mine, aş paria că moţiunea nu va fi decât un foc de artificii, în ajunul sărbătorilor parlamentare de iarnă, ca să ne arate dreapta că stă, vigilentă, de Ignat, cu baioneta la carotida PSD, precum stătea, odinioară, statul paralel cu furculiţa în şoriciul porcului naţionalist, încă nespurcat de PPA.

Pentru că, dacă nici astăzi n-ar fi existat vreo şansă - dar niciuna, niciuna - aş fi înţeles demersul iniţiat şi bifat de opoziţie (”iar, din nou”) doar ca să convingă audienţa că se preocupă, dar că n-are cu cine.

Pe când în contextul la zi, şansa i-ar fi surâs, cu condiţia ca: iniţiatorii chiar să se fi luat în serios; să fi abordat colegi parlamentari nemulţumiţi, din PSD şi ALDE, udemerişti şi minoritari; să fi discutat, să fi negociat, să fi construit şi prezentat argumente, să-şi fi folosit presupusa putere de convingere, să fi propus/promovat/explicat soluţii şi proiecte - să fi dus, Dumnezeului, un ceva până la capăt, despre care până şi Iohannis să considere că e bine făcut...

Şi, când-colo, ce să vezi? Aflăm de la duşmanul de moarte al lui Dragnea că Opoziţia zace moarta-n păpuşoi, cu măru-n gură. Şi nu ştiu ce mă face să cred că, aici şi acum, Ponta nu bate câmpii: omul trăieşte gândindu-se neîncetat cum o să-i smulgă el inima din piept fostului camarad, tot aşa cum ne gândim noi toţi că vom câştiga, odată, potul cel mare la Loto 6 din 49.

Păi, dacă nici asta n-ar fi fost o ocazie…

Doar că, nici eu nu sunt convins că opoziţia - şi mai ales PNL - chiar şi-ar fi dorit o moţiune victorioasă, acum, cu doar cinci zile înainte de vacanţa de iarnă şi cu 15 înainte preluării Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, izbândă care s-ar fi transformat, pe dată, într-o criză cu consecinţe greu de cuantificat, dar relativ uşor de speculat.

Prima, că dacă Ponta ar fi pus umărul la îngenuncherea Vasilichii, precum şi la împăierea lui Dragnea, prin susţinerea moţiunii de cenzură depusă de Opoziţie, ar fi impus imediat şi câteva condiţii. Cea mai importantă: ProRomânia nu va vota/susţine un ”Guvern Orban” la Victoria - pentru că sângele apă nu se face. ”Dacă vin să ne spună gluma aia lăutărească că o să vină Guvernul Orban, nu susţinem moţiunea,” a ameninţat liderul ProRomânia.

A doua, Victor Ponta ar vrea ca viitorul guvern să fie tot de culoare pesedistă, eventual cu Creţu-n frunte, că de aia se grăbeşte el s-o convingă pe doamna comisar european să tragă la dumnealui în partid - ceea ce, fie vorba între noi, chiar ar fi o victorie importantă pentru ProRomânia.

A treia, că sărmanul Orban nu ştie la ce să se aştepte nici din partea lui Klaus Iohannis, în cazul unei eventuale reuşite. Poate că preşedintele nu-l va dori, tocmai pe el, în funcţia de premier peste un guvern al Opoziţiei.

Ludovic pare să fi ieşit, de mult, din graţiile preşedintelui, dincolo de toate eforturile pe care le face în încercarea de a schimbe calimera.

Şi apoi, în cazul în care, Doamne fereşte, chiar şi l-ar dori, pe noi nu ne-ntreabă nimeni? Pentru că, astăzi, nu mai ştiu exact cât de mare ar fi diferenţa între o Dăncilă cu multe probleme pe cap, dar acomodată, totuşi, cu ideea că va purta jugul greu al şefiei Uniunii Europene pe umeri, şi un Orban smuls peste noapte din infinita sa bonomie - uneori reală, alteori trucată - căruia i-a ieşit din minte ce-i ăla ministeriat şi abia dacă şi-ar putea trece guvernul prin Parlament, în cel mai bun caz, prin luna februarie.

Nemaivorbind de faptul că, reuşind, prin absurd, să instaleze un nou Executiv la Victoria, spre a guverna vreun an-doi, ar reuşi, în consecinţă, să ne pricopsească iar, din 2020, cu PSD-ALDE la putere, pentru alţi ani, aşa cum am păţit după guvernarea Cioloş, instalată prin voia preşedintelui.

Astfel că, până la urmă, odată trecută moţiunea, Orban şi Opoziţia ar obţine o victorie târzie şi foarte greu de pus în ordine/gestionat.

 

Citește și: