Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3445 vizualizări 16 ian 2019

Ei, aş! În cazul lui Tudorel Toader, manipularea şi minciuna, practicate fie pe de-a-ntregul, fie prin rostirea jumătăţilor/sferturilor de adevăr, constituie un fel de filozofie a ”dreptului politic”, contorsionat şi ghebos.

Speriaţi de amploarea criminală a consecinţelor aplicării Legii recursului compensatoriu, liderii PSD - inclusiv Dragnea, de vreme ce Dăncilă i-a cerut lui Toader să rezolve problema, aşa cum, deja, anunţase, marţi, în Parlamentul European - au reacţionat, anunţându-l pe ministru că aşteaptă de la el soluţia imediată.

Absolut convenabilă noua postură a ministrului, pentru liderii PSD, precum şi posibilitatea ca el să devină, într-un fel sau altul, ţapul ispăşitor al întregii grozăvii, de vreme ce s-a dovedit refractar, până azi, la dispoziţiile Kiseleff-ului de a pune în operă un OUG pe graţiere şi amnistie.

Sperieturii pe linie de partid, i s-a adăugat şi intervenţia, din păcate, extrem de tardivă, a preşedintelui, care a cerut astăzi guvernului, să găsească soluţii de corectare a legislaţiei în discuţie: ”S-a discutat foarte mult despre delincvenţi care au fost eliberaţi mai repede decât au avut sentinţa, în baza recursului compensatoriu. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Trebuie să tragem câteva concluzii şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit şi să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el”, a spus Iohannis

Zis şi făcut. Tudorel s-a conformat, s-a concentrat şi până să afle soluţia, a ieşit la declaraţii, ca să exprime ce a înţeles el, după comiterea crimelor şi jafurilor care au îngrozit populaţia României: anume că, statistica primită de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor i-a arătat o scădere a populaţiei penitenciare, o scădere a numărului celor condamnaţi, care au fost eliberaţi condiţionat, o scădere a numărului celor care revin în penitenciar după ce au beneficiat de eliberare condiţionată, o scădere generală a stării de recidivă, toate consacrând rezultanta unei comparaţii între anii 2018 şi 2014.

Cum s-ar spune, Dumnezeu pe pământ…

Mai mult, ministrul a afirmat, demn şi curajos, că Legea privind recursul compensatoriu a fost iniţiată de către guvernul tehnocrat al lui Cioloş, fiind susţinută şi apoi votată şi de parlamentari din PNL şi din USR, fiind promulgată de preşedinte, fără sesizare la CCR.

Apoteotic, luându-i pe români de proşti, ministrul - care minte fără să clipească, întrucât mi-e greu să cred că n-are habar despre ce vorbeşte - a susţinut că prezumtivul criminal din Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu.

Ce fel de om să fie un ministru al Justiţiei, aflat pe funcţie, într-o ţară europeană, civilizată, la începutul lui 2019, care să toarne, plenar, în doar câteva minute, cel puţin două minciuni gogonate - potrivit explicaţiilor celor care îl contrazic? Gogoşi care l-ar face invidios inclusiv pe bătrânul Baron Munchausen?

Astfel, în legătură cu momentul iniţierii legii de către guvernul tehnocrat, Raluca Pună, fost ministru al Justiţiei la vremea respectivă, spune că proiectul recursului compensatoriu, propus de ea în 2016 şi abandonat în Parlament până la finalul legislaturii, a fost reintrodus de guvernul Grindeanu, pe 31 ianuarie 2017, în mandatul ministrului Iordache.

A fost adoptat în mai, acelaşi an, după ce fusese modificat ”în mod fundamental”, în Parlament. Adică: ”S-a extins beneficul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 de zile consecutive executate în condiţii neconforme, la 6 zile pentru fiecare 30 de zile, chiar dacă nu sunt consecutive; (…) s-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp,” spune fostul ministru.

Prună mai precizează că, atunci când Parlamentul a adoptat legea în discuţie, Toader era ministru al Justiţiei - încă din 23 februarie 2017 - în guvernul Grindeanu şi că ”ar fi avut obligaţia să apere proiectul adoptat de executivul din care făcea parte, opunându-se modificărilor care au condus, astăzi, la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului”.

În legătură cu afirmaţia lui Toader, potrivit căreia criminalul din Mediaş ”nu face parte de categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu”, vorbitorul este contrazis chiar de motivarea judecătorului care a dispus eliberarea condiţionată, a individului, în mai, anul trecut: ”Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile, ceea ce reprezintă 3/4 parte, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017 - legea recursului compensatoriu”.

Astfel, deţinutul de atunci a intrat în comisia de liberare condiţionată mai devreme cu fracţiunea de 6 zile libere la 30 de zile de detenţie în condiţii improprii, cuantum care i s-a scăzut din pedeapsa totală.

Nimeni în ţara asta nu poate crede că un magistrat/profesor/ministru, sub care o lege a văzut lumina Monitorului Oficial, nu mai ştie despre ce vorbeşte, şocat fiind de grozăviile realităţii pe care propriul său dezinteres le-a generat.

Iar acest fel de a fi, lipsit de eleganţă şi curajul răspunderii, nu poate repara, în nici un fel, imaginea unui profesionist, tot mai încurcat şi mai hăituit în meandrele jocului politic.

 

Citește și: