Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
5151 vizualizări 3 sep 2018

Nici nu ştii cu ce să începi. Ce te revoltă mai tare, mai apăsat, mai profund… Faptul că individul ăsta publică pe Fb fişa medicală a unui român, un om oarecare, fără legătură cu cloaca asta pestilenţială care e politica românească? Faptul că acelaşi individ foloseşte, cu inconştienţă, pe acelaşi Fb, simboluri naziste dintre cele mai oripilante? Faptul că o instituţie de stat, oricare ar fi ea, îi dă pe mână, lui Vâlcov sau oricui altcuiva, fişa medicală a unui român, oricare ar fi el?

Darius Vâlcov, caracterul malefic despre care vorbim, nu e un individ oarecare, în această societate cu probleme - este consilier al premierului unui guvern al României; este omul cu care se sfătuieşte liderul celui mai mare partid din ţară, PSD. Este cel care dă linia – aşa se spune – politicilor actualei puteri.

Individul acesta, deşi pare, nu este unul ale cărui vorbe se duc, aşa cum ar fi normal în cazul său, pe pustii. Ele capătă greutatea, nu a inteligenţei, ci a forţei politice şi de reprimare - aşa cum s-a văzut - pe care le are în spate.

Vorbele şi faptele sale pot crea şocuri în minţi slabe, neşcolite, derutate. În vieţi neancorate în realitatea imediată a societăţii democratice, în tineri în derivă.

Darius Vâlcov are îndrăzneala, sau inconştienţa, sau indiferenţa să facă lucruri şi să spună vorbe care frizează educaţia, cultura, umanul, bunul-simţ elementar.

Ce a făcut Vâlcov nu este altceva decât o manifestare unui soi de dictatură în împiciorongire, în meleag. Doar aşa se poate explica lipsa lui de morală, asumată. Poate convingerea că nu va păţi nimic, din punct de vedere legal şi politic, pentru că face parte din grupul celor care pot.

Iată reacţia românului (protestatar rezist, ce-i drept) a cărui fişă medicală a fost postată pe Fb: „Problema socială este că, indiferent că eşti om politic sau om civic, ei au acces foarte uşor la datele noastre confidenţiale”. Acesta explică situaţia apărută în 2006, când a cerut o fişă medicală necesară pentru pensionare. Se ştia cu probleme respiratorii, dar a fost diagnosticat şi cu o afecţiune psihică. ”În acea perioadă, am avut o problemă foarte gravă în familie, am rămas singur cu două fete mici”, explică omul.

Acest document oficial – fişa medicală – a fost arma cu care Vâlcov şi-a spus că merită să lovească într-unul dintre românii pe care partidul său îi conduce, în ţara numită România.

De ce?!

Pentru că poate. Pentru că instituţiile statului au ajuns la cheremul unor indivizi în mintea/sufletul cărora morala nu mai are nici un rost.

Şi, pentru că omul era muncit de o furie şocantă, atacul a continuat printr-un videoclip, postat şi el pe Fb, în care se regăseau simboluri naziste, şi un Iohannis, înjosit cu mustaţa lui Hitler.

Aceasta, pentru a rezona probabil cu inepţia debitată de colega Olguţa Vasilescu Lia, care rostise fără cenzura raţiunii: "Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj". Ea însăşi părând a fi îndemnată la atari deviaţii, de prostiile debitate de ministrul Daea.

Lipsa de cultură şi de caracter nu pot naşte decât dezorientare.

În ceea ce-l priveşte pe Vâlcov şi manifestările sale, şefii şi prietenii săi l-au criticat, dar cu reţinere.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Cred că în virtutea necesităţii apărării şi protejării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru nu este ceva normal”.

Liviu Dragnea: Da, am citit această reacţie, dar în virtutea faptului că sunt un susţinător recunoscut şi cunoscut al organizaţiilor evreieşti, eu cred că nu poate fi acuzat Darius Vâlcov de alte lucruri sau să se gândească cineva că a avut în vedere altceva".

Aşa o fi, numai că: Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel, spune că ”a luat la cunoştinţă, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care unul dintre consilierii premierului, Darius Vâlcov, l-a făcut pe pagina sa de Facebook prin care îl înfăţişează pe preşedintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler folosind în postare şi alte elemente specifice nazismului. Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului pot atrage după sine şi încuraja totodată derapaje grave”.

Iar Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, adaugă: „Am citit cu stupefacţie şi consternare pe internet un recent comentariu ilustrat grafic al domnului Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului României”.

Din păcate, modul nostru de a duce, nepermis, în derizoriu lucruri grave, aflaţi într-o adâncă lipsă de cultură, nu ne poate face prea frumoşi şi nici prea deştepţi, în lumea în care trăim.

 

Citește și: