Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
4286 vizualizări 6 mar 2019

Dumneavoastră ştiţi ce e aia ”roată/roţi motrice”?! Ei bine, este/sunt ”roţile antrenate de motor, spre a asigura deplasarea unui obiect/vehicul”, sau ceva.

Care va să zică, asta este poziţie în care a fost plasata doamna/domnişoara Oana-Maria Bogdan, membră în conducerea centrală a PLUS, de către şeful dumisale de partid, şi anume Dacian Cioloş: ”A fost şi este roata motrice în jurul căreia s-a construit echipa executivă care a dat formă şi substanţă proiectului politic RO+ devenit, mai apoi PLUS”.

Cum s-ar spune, partidul domniei sale este un fel de caşcaravetă cu o singură roată motrice pe spate (sau pe faţă), în jurul căreia se-nvârte partidul.

Straniu e puţin spus.

Dar iată ce i s-a-nvârtit în cap ”digeiului” de partid, într-un interviu ”rotativ” pentru o publicaţie belgiană, când a fost nevoită să răspundă la întrebarea ”Ce ar schimba, dacă ar avea puterea să schimbe trecutul?”: ”Aş desfiinţa agricultura şi nu aş domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenţi ai vânătorilor şi culegătorilor, nu am avea proprietăţi şi am trăi în grupuri în loc de cupluri”.

Cum s-ar spune, protejata lui Dacian Cioloş ar fi gata să ne întoarcă, de mâine, la cultura Paleoliticului superior, contemporan cu picturile rupestre din (dau exemple din teritoriul francez, că-i e mai la-ndemână fostului premier) grotele Lescaux, Trois-Frérès, Niaux şi Chauvet.

Deci, după ce Roata-Motrice ne anunţă că PLUS ar fi pregătit ideologic să ne-ntoarcă la organizarea vechilor falanstere - recomand, pentru o mai bună înţelegere a fenomenului, filmul ”Falansterul”, regia Savel Stiopul, 1979 - gata să ne deposedeze de amărâtele şi păduchioasele noastre proprietăţi - vorbesc de noi, ăştia, ”mini-erectus”, abia ieşiţi din grotele comunismului - iar pe cale de consecinţă, odioasa presă imperialistă a reacţionat ca orice câine hămesit, care stă de pază la hotarele democraţiei dâmboviţene, Dacian Cioloş s-a detonat în faţa marii adunări naţionale, complet bulversate, bulversându-ne deplin. (Nu se poate să nu vă redau asta, ad litteram, pentru că e delicioasă): ”Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanţă, omenie şi justeţe.

E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă şi ordonată pe care o cunosc. În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuţii despre modul în care patrimoniul material şi cel imaterial pot oferi valoare societăţii şi pot contribui la dezvoltare, pentru a înţelege că am de-a face cu o femeie, nu doar foarte competentă, care vorbea din propria-i experienţă (arhitect consacrat în Bruxelles, membru al Comisiei de experţi UNESCO al oraşului Bruges), dar şi cu o vizionară şi o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate.

Acea primă impresie s-a transformat în certitudine în 2017, când a decis să fie unul dintre iniţiatorii Platformei civice România 100 şi apoi în 2018, unul dintre cei nouă fondatori ai proiectului politic RO+, care s-a concretizat acum două luni în PLUS. Iar la începutul anului trecut, a lăsat propriul birou de arhitectură şi urbanism din Bruxelles pe mâna salariaţilor şi s-a întors în România.

A fost şi este roata motrice în jurul căreia s-a construit echipa executivă care a dat formă şi substanţă proiectului politic RO+ devenit, mai apoi PLUS.

Oana are o capacitate înnăscută de a atrage oameni inovatori, entuziaşti, determinaţi, cu spirit de echipă. Şi face asta pentru că deţine ea însăşi aceste calităţi. 

Ea este, acum, membru al Biroului Naţional al partidului, responsabilă cu inovarea şi cu integrarea ideilor care - aparent disparate - capătă coerenţă şi direcţie clară atunci când ajung pe mâna ei.

Cu toate că ar fi avut profilul perfect, a decis să nu candideze la europarlamentare, pentru a se dedica în totalitate construirii partidului şi, prin asta, proiectului prin care România poate deveni o ţară din care nu doar să nu vrei să pleci, dar o ţară în care să te întorci - aşa cum a făcut-o şi ea.

Oana este un arhitect vizionar, pentru care forma lumii construite de om trebuie să reflecte armonia interioară din noi înşine. De aici, şi preocuparea sa constantă pentru Om si pentru bunăstarea lui”.

Ferească-ne Dumnezeu şi Maica Domnului de mai rău!!

După care, Cioloş a afirmat că ”nu este în regulă modul în care a fost interpretată de unii, inclusiv în presă”, declaraţia Roţii-Motrice, ”antreprenor de succes, care a valorificat proprietatea privată”.

”După ce am consfinţit alianţa cu USR, au început tot felul de zvonuri şi interpretări cum sunt acestea că vrem o revenire a comunismului sau că vrem abolirea familiei. Cum să vrea lucrul acesta un partid care este un partid al antreprenorilor? Noi vrem să susţinem antreprenoriatul, în primul rând, vrem să susţinem oamenii cinstiţi, dar transmitem şi mesajul că românii trebuie să lucreze împreună ca să poată să facă România mai bună”, a reiterat Cioloş.

Aşa, deci! Atunci ne scuzaţi că n-am înţeles profunzimea mesajului.

În consecinţă, nu vă supără dacă o să trec mâine, ca să vă rog să-mi daţi şi mie maşina dumneavoastră pentru o lună, ca să-i dau o roată motrice până-n bazar, la Istanbul, s-o umplu de rahat turcesc. Doar aşa, d-un pamplezir. Ca să intrăm şi noi în rândul lumii de grotă şi ca să ştiu pentru care motiv ne judecăm.

 

Citește și: