Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2562 vizualizări 22 dec 2018

Ştiţi că-l ştiu şi că nu prea-l agreez pe Ludovic Orban, cu toate ieşirile sale necontrolate, unele generatoare de umor involuntar, altele generate de umori nedigerate. Deci, cu atât mai mult pe el - de la care aş fi avut nişte pretenţii - decât pe alde Şerban Nicolae, de la care nu mai aştept, de mult, ceva.

Dar cât de neliniştit să fii, ca bărbat şi politician, ca să foloseşti o furtună de cuvinte violente la adresa unei femei, indiferent de neştiinţele şi lipsurile sale?

În ce fel să-ţi oblojească orgoliul masculin, poate învins, plesnetul acesta de bici, al cuvintelor iuţi, rele, lipite de faţa unei colege de politică naţională, în piaţa publică - căci mai piaţă publică decât on-line-ul de azi nu cred să existe vreun alt mediu!

Să fii liderul celui mai important partid de opoziţie, în România anului 2019, başca liberal în declaraţii, deci, presupus, deschis la minte şi la cap - prin disponibilitatea de a mânca viitor pe pâine - şi să te iei la-ntrecere cu sihastrul Becali, în ceea ce priveşte viziunea acestuia despre locul şi rostul femeii în propria viaţă, primită de la Dumnezeu?!

”În ziua aniversării Revoluţiei Române, în ziua preluării simbolice a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în seara, practic, a ultimei zile de lucru din acest an, când puţini sunt aceia care pot să reacţioneze, tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai tupeistă şi mai obraznică, comite o crimă cu premeditare împotrivă economiei româneşti, şi aşa suferindă după loviturile anterioare încasate de la pleiada de nechemaţi rătăciţi pe la butoanele guvernului şi ministerelor.(…) De astăzi, nu vă mai acord nicio circumstanţă, duduie! Prostia afişată a fost doar o aparenţă. În realitate, astăzi am înţeles că nu sunteţi aşa de lipsită de inteligenţă cum aţi mimat foarte bine până acum. Dar mult, mult mai rea decât aţi vrut să păreţi până acum. Şi chiar dacă nu înţelegeţi chiar tot ce faceţi, ticăloşiile le înţelegeţi foarte bine. Şi le faceţi nu din frică, ci din convingere,” a scris, deunăzi, Ludovic Orban pe Facebook.

Am inserat aici postarea preşedintele liberal, apărută printre texte cu căţei şi cu pisici, ca să ştim despre ce vorbim. Ca să nu părem, mâine-poimâine, inutil exageraţi.

Pentru că, dincolo de politicile de partid, relaţia între politicieni (între oameni, care va să zică) ar trebui, cred eu, construită cu argumente, cu chibzuinţă şi cu echilibru. Ca între nişte oameni civilizaţi, aşa cum s-ar cădea să fie şi românii, în 2019.

Pentru că, dacă vom începe să ne manifestăm, cu toţii, violent, sordid şi pervers la adresa femeilor din societate şi din politică, pe măsura unor porcării debitate de Şerban Nicolae sau a derutei pogorâte asupra celui din urmă breton de Gigel al lui Becali, atunci, fără îndoială că vom da - nu-i aşa? - măsura progresului naţiei.

Era destul, poate, că în presa s-a vorbit, cu vârf şi îndesat, despre vecinătatea cotidiană a premierului cu ţinutul arid al analfabetismului funcţional, şi nu numai. Dar, până la urmă, acesta e rostul media: să mai caricaturizeze, să mai îngroaşe tuşe, să mai şarjeze, să mai ”pamfleteze” - ca să atragă atenţia preopinentului; ca să pună punctele pe i, acolo unde nu se scrie cu y; ca să dea un semnal pentru toţi cei care nu-şi folosesc urechile doar la piftie.

Dar că să o iei de la capăt, la nivel de lideri de politică dâmboviţeană şi să-ţi descarci, violent, neputinţa asupra femeilor, nu cred nici că mai era cazul, nici că-ţi va aduce vreun beneficiu, nici că dai, astfel, măsura educaţiei şi ”progresului naţiunii”.

Şi să nu mă luaţi, din nou, cu chestia aia că: ”dacă nu ştie, e treaba ei, dar ne face de râs pe toţi - pe noi, pe ţară, pe Rrromâniiaaa”, pentru că v-o aduc aminte şi eu pe aia cu prezenţa la vot, cu campania eşuată, cu USL-ul contra naturii, cu faptul că v-a durut la başcheţi că iese PSD din căciulă, cu Bica şi cu Udrea, cu liberalii contrafăcuţi, cu rolul de primadonă ratată interpretat de Cioloş-tehnocratul, care făcea şpagatul pe două scaune de şefi - liberali şi userişti - cu pomana porcului de la T16 bis, cu sângeretele protocoalelor, cu urechile…

Nu! Cu urechile, nu!

 

Citește și: