Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3257 vizualizări 18 iul 2018

Acest ultim sondaj al casei de sondare ce aparţine lui Vasile Dâncu (cel puţin, fondată de fostul vicepremier), unul corect/veridic, ca în majoritatea cazurilor, „conchide” că românii erau „mai confortabili” – ca să vorbim româna-n fiţe - în comunism.

Şoc şi groază în piaţă şi în mediul virtual.

Se arată, se explică, se trag concluzii: e fatal!

Dar ce zice barometrul de opinie: peste 60 la sută dintre respondenţi spun că ”era mai bine înainte de 1989”. Dintre aceştia, 35 de procente sunt ”total de acord” cu afirmaţia de mai sus, 31 la sută fiind doar ”de acord”.

În schimb, 17 procente „nu sunt de acord”, iar 14 sunt ”în dezacord total”, 0,3 la sută „nu ştiu” sau „nu răspund”, iar doi la sută, imparţiali ca tot românul, nu sunt nici „de acord”, nici „în dezacord”.

Ei bine, 50 la sută dintre cei intervievaţi, dacă ar trebui să-şi aleagă orânduirea în care să trăiască (prin vot) de azi încolo, ar alege socialismul, 44 de procente ar alege capitalismul, cinci la sută nu ştiu ce să aleagă, iar un procent, mai curajos, nu răspunde, nu semnează, o dă anonimă.

”Socialiştii” şi-au argumentat alegerea - cel puţin rizibil, pentru cei care n-au uitat cu ce se mănâncă/rabdă de foame orânduirea neo-sclavagistă în care ne-a fost dat să trăim, până la capăt - prin sentimentul remanent că în viaţa lor se instalase ”lipsa grijilor, siguranţa locurilor de muncă, nivelul de trai”.

Ce să spun, am răsuflat uşurat. „Naţiunea are viitor!”, mi-am spus.

Staţi liniştiţi, nu m-am dilit, nu persiflez, nu ironizez. Şi, ca să vă dovedesc că aşa este, am să mă plagiez un pic, întrucât tot e la modă.

Iată ce spunea un sondaj CSOP-IICCMER – şi eu despre rezultatele lui – pe la sfârşitul anului 2010.  

20 de ani de democraţie ne-au întors cu faţa la comunism

Felul în care tot mai mulţi români se raportează la tabloul general al jumătăţii de secol comunist, impus de Uniunea Sovietică şi menţinut de dictaturile Dej şi Ceauşescu, în România, denotă degringolada totală în care ne aflăm de două decenii. Un sondaj realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – al doilea în ultimele patru luni – arată, o dată în plus, că românul se simte tot mai dezarmat, mai dezarticulat din punctul de vedere al demnităţii şi personalităţii sale, şi mai puţin pregătit să facă faţă unui stat care îl sacrifică fără menajamente.

Este la îndemâna conducătorilor unui stat în derivă să iasă în faţa naţiunii şi să-i ceară patetic şi surd la răspunsuri neconvenabile ”să strângă cureaua”, ”să mai pună o haină în plus”, ”să mai dea administraţiei cinci procente din pensie, 25 din salariu şi un an din educaţia şi viaţa propriului copil”, în ultimă instanţă să-i ceară perfid ”să fie solidar în momente grele, prin care trece ţărriiişoaaara”, după ce aceleaşi personaje, aceleaşi feţe, aceiaşi politicieni, s-au rotit prin toate partidele şi toate guvernele, timp de 20 de ani, până au dat ţara de gard, îngropând-o de-a binelea, bătându-şi joc de milioane de oameni, care, în decembrie ’89, au ieşit pe stradă conştienţi că dictatura lui Ceauşescu este apogeul unei orânduiri, în esenţă, criminale.

La ce cote ale disperării a fost adus un popor care, la 20 de ani de la căderea comunismului, într-un întreg lagăr, şi de la îngroparea cuplului Ceauşescu în Ghencea Militar, să susţină că nu a avut de suferit de pe urma comunismului (83 la sută) – doar trei procente admiţând că au suferit - că doctrina comunistă a plecat de la o idee bună, dar că a fost prost aplicată (59 la sută), şi mai ales să considere valabilă o economie exclusiv planificată (peste 50 la sută)?!

Cât de lipsit de protecţie şi al nimănui, stopat în aspiraţiile sale sociale şi profesionale se simte un român dacă ar fi de acord, după atâţia ani, să trăiască într-o economie exclusiv planificată pentru a beneficia de reversul medaliei – locuri de muncă asigurate, locuinţă, şcoală etc.?!

Pot fi blamaţi cei cărora li s-a făcut astăzi, la două decenii de la ”eliberare”, lehamite de această buimacă libertate?! În niciun caz, atâta timp cât tocmai ei au fost cobaii ”implementării” unei idei colosale, dar extrem de prost aplicate timp de 20 de ani în România – democraţia originală.”

În consecinţă, ce să zic… E clar că naţia se află pe un trend pozitiv!

 

Citește și: