Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
6561 vizualizări 12 aug 2018

N-ai cum să fii beton şi, în acelaşi timp în care te faci tare, să crezi că poţi compromite Diaspora cu o făcătură clasică, precum aceea de  vineri.

Jucând la disperare, aşa cum ai făcut-o, încercând să culegi ”roadele” violenţelor declanşate în Piaţă de un grup de câteva zeci de troglodiţi turmentaţi, despre prezenţa cărora ştiau/aflaseră atât politicienii, cât şi apărătorii statului - de la ministru, până la ultimul răcan, şef peste propriul pulan - n-ai reuşit decât să-i readuci pe oameni în Piaţa Victoriei şi sâmbătă, şi duminică, pentru a-şi continua, paşnic, protestul.

Prin prezenţa lor acolo, civilizată şi liniştită, la doar câteva ore de la ticăloşia făcăturii, zecile de mii de protestatari - din diaspora şi din ţară - au dovedit, în ordine, că: nu le e frică de teroarea politică; au demnitate; au învăţat ce este aceea solidaritate; deşi plecaţi, continuă să-şi iubesc ţara. Şi, dacă mai era cazul, că nu ei sunt cei care au declanşat violenţele, despre care: unii dintre reprezentanţii puterii şi câţiva cetăţeni încinşi de caniculă începuseră să vorbească - în real şi în virtual - să ne pregătească, să creeze aşteptări, dând ca sigure viitoare acte de violenţă - incendierea guvernului, atacarea jandarmilor şi, fără discuţii, o lovitură de stat - cu câteva zile înaintea datei de 10 august.

De aproape 30 de ani, de când fac eu presă, toate ieşirile în stradă ale cetăţenilor şi ale politicienilor din opoziţie au fost catalogate de către PSD şi precursorii săi politici drept încercare de lovitură de stat.

Adevărul-adevărat este că, spre deosebirile de ”clasicele” dispersări de mitinguri ale lui Iliescu, atunci când poporul, ”naiv” şi neştiutor în arta diversiunii şi a provocării, făcea figuraţie, iar grupurile de infiltraţi - masive, puternice şi instruite la şcoala Securităţii - făceau ravagii, cu adevărat, mâna de diletanţi folosită vineri în teren a reuşit să bată, cu bestialitate, o femeie (jandarmeriţă), să arunce un ”rând” de borduri către jandarmi, câteva navete cu peturi începute şi vreo 10 brichete, prefăcându-se chiar că vor să împingă unul-două segmente de gard, ca să intre în curtea palatului în care se aflau sute de ”mascaţi”.

Motive ”suficiente” pentru a-i face pe militarii din dispozitiv să declanşeze iadul împotriva românilor nevinovaţi, ignorându-i pe bătăuşi.

Făcătură de diletanţi, pe care a descifrat-o, la secundă, toată suflarea pământului.

Astăzi nu mai e ca pe vremea lui Ion Iliescu, când funcţiona o singură televiziune şi aceea doar dacă nu era ceaţă în capul lui Răzvan Teodorescu. Sunt destule televiziuni în ţară şi, mai ales, afară, unde nimeni nu este condus de politicul din România.

Astăzi sunt telefoane mobile super-performante care, dacă nu-ţi pot filma faţa ascunsă de vreo mască sau bandană, îţi filmează, până la firul de păr, tatuajul de pe gambă şi gaura făcută în flexor sau bicepsul femural de capacul grenadei cu lacrimogen.

Astfel de făcături neruşinate nu numai că nu păcălesc pe nimeni, dar dovedesc strategia celor care încearcă să le folosească, pentru a-şi acuza adversarii politici şi pe participanţii la miting, complet nevinovaţi, urmărind, totodată, să justifice agresiunea/brutalitatea/violenţa forţelor de ordine, nemaiîntâlnită, totuşi, în România ultimilor ani.

Diaspora a dovedit, o dată în plus, că poporul român nu este violent, nici grobian şi nici disperat sau lipsit de umor.

Ceea ce nu se poate spune despre conducătorii săi.

 

Citește și: