Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2214 vizualizări 6 dec 2018

Ultimul sondaj IMAS (Alin Teodorescu, fost ales social-democrat cu acte în regulă) atestă picajul, în formă continuată, al social-democraţilor, PSD ajungând la un neverosimil 24,9 la sută.

Despre dreapta, ”condusă” de PNL, care adună la un loc aproape 50 de procente, nu voi discuta acum şi aici. Nici despre ALDE, care - culmea! - se menţine la un 11,7 la sută, părând neatinsă de insuccesele guvernării, chiar şi într-o perioadă în care Tăriceanu este atacat, direct sau cu mantă, de toată lumea.

Mai interesant decât cotele enumerate anterior, mi se pare scorul obţinut de un partid nenumit, în dreptul misterioasei categorii ”alt partid” - un sec 4,4 la sută.

Imediat, gândul m-a dus la ProRomânia al lui Ponta, fapt ce m-a făcut să mă întreb derutat: ”Şi toate procentele pierdute de PSD încotro au luat-o, când au luat-o?!”

La dreapta nu cred s-o fi apucat, singurul new entry în zonă fiind (in)amicul Cioloş, pe care nu-l văd în stare să atragă electorat din bazinul social-democraţiei; nici pe UDMR nu contez… Atunci?!

Nu e prea măruntă, oare, o zestre de patru-punct-patru, ca la teatru, intrată în lada lui Victor Viorel, după ce s-a împănat bine cu câţiva dintre aleşii neamului PSD?!

Pentru că, şi în politică, la fel ca în chimie/natură, nimic nu se pierde, ci totul se transformă. E posibil ca Teodorescu-IMAS să fi scăpat din vedere vreo câteva procente bune, ”risipite”, ca boabele de grâu cu bob rotund, pe la cununiile civile, peste capetele ”tefeleilor” opoziţiei?

Dacă-i aşa, înseamnă că, totuşi, Ponta nu e chiar lumina farului călăuzitor în apele agitate ale stângii. Poate că nu încă… Dar dacă nu şi nu?!

Dacă la ora asta, în PSD, grupul ostracizaţilor, cu tot neamul lor parlamentar, refuză să se mai gândesc la abandon; la o plecare spre Ponta sau aiurea?!

Jocul agitat, de miercuri, din Camera Deputaţilor - un fel de „Pentru cine trag clopotele, Florică”?, filmat de aleşi pe culmea subţire a isteriei - a arătat mult mai mult decât simpla socoteală, ajunsă pe minus doi, a tandemului PSD-ALDE, aflat la limită, fără majoritate, în Cameră.

A arătat că, la o adică, întreaga oaste a lui Stănescu-Firea şi compania - fie în cazul debarcării lui Dragnea, de la şefia Camerei Deputaţilor, fie pe votul la o apropiată moţiune de cenzură - va defecta suprem. În sensul că, şi de nu vor vota alături de opoziţie, vor aflui consistent pe holurile Casei Poporului, către masa ori către casa lor.

Nu cred că disidenţii îşi mai doresc s-o-ntindă din partid, izmene pe călător, către încercările politice ale foştilor camarazi - Ponta, Geoană, Vanghelie - câtă vreme vor izbândi să-i tragă preşul de sub picioare lui Dragnea - fie el chiar şi covorul fermecat/zburător, adus de camarada Viorica, din Orient.

Aşa stând lucrurile, rămâne întrebarea: ce se va întâmpla după, cu Ponta şi cu partidul lui?! Vor continua să pescuiască în apele neliniştite ale partidului fostului Daddy? Se vor alătura alianţei PSD-ALDE? Le va fi de ajuns doar atât? Vor forţa o fuziune cu noul PSD? Se vor lăsa absorbiţi, din nou, de Kiseleff? (Dar ce te faci cu Tăriceanu, înfipt ca un junghi în coastele lui Ponta şi ale lui Constantin?!). Se va lupta liderul ProRomânia pentru a-şi recupera fotoliul de preşedinte al PSD? Va porni în cursa către Cotroceni? Se va mulţumi, poate, doar cu ostoirea setei de răzbunare, prin alungarea lui Dragnea şi a grupului său de ”pluvieni” pe pustii? Sau ce?

Oricum ar fi, toate aceste jocuri şi ”volute” politice, toate plecările şi revenirile, toate manevrele underground sau la vedere, debusolarea şi degringolada din intestinele PSD, nu fac decât să te convingă de un adevăr ”remarcabil”: Toţi oamenii ăştia s-au zbătut să ajungă la putere/guvernare, cu partidul lor mamut, cu un scor fabulos în alegeri, cu toate marotele şi năzuinţele lor, cu toate ambiţiile şi pohtele ce-au pohtit, numai şi numai ca să arate naţiei, de doi ani încoace, continuu, cum şi cât se pot război/ciomăgi între ei…

Şi totul în detrimentul, pe nervii, în pofida, împotriva şi în lipsa de beneficiu şi de împlinire a poporului (tele)spectator...

 

Citește și: