Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1343 vizualizări 25 iul 2018

Anume că, doar ei, aceşti ”aleşi ai neamului” - unii deveniţi politicieni peste noapte, la apelul bocancilor, cei mai mulţi gângavi, semianalfabeţi şi fără ştiinţa vreunei meserii - ar avea dreptul să vorbească, să critice, să acuze, să ironizeze, mă rog, să rumege mai multe cuvinte furajere, vorba lui Marin Sorescu.

Astfel, după ce liderii PSD acuză magistraţii că-şi permit să facă politică – numai şi numai pentru că oamenii legii cer ca politicul să nu mai intre cu bocancii în bătătura Justiţiei, pentru a respecta unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei, şi anume ”separaţia puterilor în statul de drept” - în speţă pe şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, întrucât a îndrăznit să întărească solicitarea Inspecţiei Judiciare, cerându-le tuturor magistraţilor din instanţa supremă ca, până la 1 septembrie, să motiveze toate sentinţele judecătoreşti, aflăm că şi anumiţi liberali funcţionează după aceleaşi principii: revanşard, arogant şi lipsit de deprinderea bunul mers al democraţiilor europene.

Bunăoară, deputatul liberal Florin Roman - iniţiatorul proiectului de lege pentru modificarea prevederilor din Codul Rutier, cu privire la prezenţa maşinilor de poliţie/radarelor pe drumurile publice, care trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1000 de metri înainte – s-a ofensat pe motiv că Poliţia se amestecă în politică, deoarece i-a cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea pentru modificările aduse Codului Rutier. În opinia poliţiştilor, ”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, ar urma să crească, în 2019, alarmant”, provocând până la 2.000 de decese anual.

Mai mult, Roman i-a atacat fără menajamente pe contestatari, făcându-i în fel şi chip. ”Aş vrea să înţeleg, dar nu pot. De ce se opun poliţiştii de la rutieră la presemnalizarea radarelor, ca mijloc de prevenţie? Doar pentru că dispare şpaga? Doar pentru că nu mai pot sta la pândă? Doar pentru că nu mai pot fi aroganţi?”, a postat liberalul pe Facebook.

Scriind aici, în urmă cu nişte zile, despre această aberaţie legislativă, m-am întrebat dacă e vorba de neştiinţă, de lipsă de imaginaţie/răspundere, de inconştienţă, din partea iniţiatorilor.

Şi aflu că e şi mai grav.

Marian Godină, o mai veche cunoştinţă a politicienilor, susţine că Roman ”a modificat articolul din Codul Rutier referitor la amplasarea radarelor, după ce el însuşi a fost amendat şi i s-a reţinut permisul de conducere”.

"Domnul deputat a ocolit şi dumnealui pe contrasens un limitator de viteză montat la o trecere de pietoni din dreptul unei şcoli, dar a fost filmat de camera unui aparat radar montat pe o maşină de Poliţie. A rămas fără permis 60 de zile, a contestat sancţiunea spunând ba că nu a intrat pe contrasens pentru că veneau maşini, ba că a intrat, dar a fost caz fortuit. Instanţa mai că-l face mincinos pe faţă. Domnul deputat se supără şi se apucă de schimbat legi”, a postat şi Godină pe Fcebook.

În consecinţă, Grupul Poliţiştilor Rutieri a precizat că e posibil ca, după un aşa perdaf încasat, să depună plângere penală împotriva lui Florin Roman, întrucât acesta a proferat injurii la adresa lor, numindu-i "şpăgari" şi "ciubucari".

Şi, sincer nu mi s-ar părea chiar deplasat gestul poliţiştilor, de vreme ce un ales al neamului generalizează, jignind un întreg grup profesional.

La urma urmei, ce ar trebui să facem?! Să ne obişnuim cu gândul că toţi cei pe care îi alegem – ca să generalizăm şi noi – n-au în cap, odată ajunşi în Parlament, decât să se apuce să hăcuiască legile care nu le convin, care ”îi terorizează”, care ”le dă vieţile peste cap”.

Penibil şi periculos.

Citește și: