Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2292 vizualizări 3 aug 2018

Cui să-i mai pese de sport? Politicienilor/guvernanţilor noştri, burtoşi, supraponderali şi cu mintea ocupată de propriile probleme şi interese? Lor, e limpede că nu.

Iată două dovezi!

Ministrul Sportului, Ioana Bran, bătând câmpii cu graţie, despre diurna de 25 de lei primită de un sportiv de performanţă, bani din care trebuie să mai şi mănânce: ”Poate că nu reuşeşti de aceşti 25 de lei să îţi iei cea mai bună hrană. Un oficial al statului român, când pleacă în delegaţie, primeşte 17 lei diurnă. Un sportiv este îndrumat de un medic, un nutriţionist pentru a-şi face mesele în aşa fel încât să aibă ce îi trebuie şi organismul să nu aibă lipsuri. Eu nu spun că situaţia e uşoară, ci că au nevoie de o dietă, în funcţie de ce spune medicul. Din ce ştiu, ei trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie să oscileze. Pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-a obişnuit pe partea de antrenament”.

Premierul Viorica Dăncilă, explicând de la cine a luat bani pentru rectificarea bugetară, şi de ce: "Au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii, doar unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi - Economie, Energie, Dezvoltare, Afaceri Externe, Turism, Mediu, Ape şi Păduri, Tineret şi Sport, Cercetare şi Inovare, Administraţia Prezidenţială şi servicii. Daca nu au reuşit să cheltuie banii, am considerat că e mai bine să luăm acest excedent şi să-i direcţionăm către Sănătate, Educaţie şi Investiţii".

Înţelegeţi?!

Viorica Dăncilă afirmă că a luat banii de la instituţiile care nu şi-au cheltuit bugetul, acesta devenind, astfel, excedentar, unul dintre ministerele cu atare buget fiind şi cel al Ioanei Bran, ”Tineret şi Sport”.

Ei bine, şi cu un aşa buget excedentar, ministrul Bran, cinic, ”explica” de ce un sportiv de performanţă, ale cărui nevoi de hrană se ridică, în medie, undeva la 4000-5000 de calorii, zilnic, nu poate primi o diurnă mai mare de 25 de lei: pentru că oficialii statului român primesc doar 17 lei diurnă. Şi nu se face ca mata, sportiv, nu-i aşa…

Sigur că, de la un punct încolo, toate aceste aberaţii nu mai pot fi amendate în cheie ironică, ci în contextul în care este absolut necesar să fie tras un semnal de alarmă împotriva inconştienţei criminale a celor care conduc destinele acestei naţii condamnate la distrugerea sănătăţii sale, fizice şi mintale.

Cum e posibil să compari nişte indivizi care beneficiază de salarii generoase, diurne, sume forfetare, indemnizaţii speciale, burţi pe măsură, somn de voie şi alte beneficii, cu nişte copii, care vor să devină sau au devenit deja, în principal cu ajutorul lui Dumnezeu şi al puterii lor native, sportivi de performanţă, care au nevoie, pentru a se dezvolta în continuare, din punct de vedere fizic şi sportiv, pentru a performa, de un necesar de hrană, vitamine, asistenţă medicală şi multe altele?!

Până la urmă, aceşti sportivi reprezintă ţara, ne reprezintă ca naţie, de zeci de ori mai bine, mai frumos şi mai complet, decât oficialii statului român - cu foarte mici excepţii.

Aceştia sunt, până la urmă, ambasadorii de fapt, care mai scot la vopsea o ţară pusă pe butuci, ca imagine socială - şi nu numai - pe care îi ştie lumea, îi apreciază, care ne împrumută, la vreo ocazie, şi nouă, cestorlalţi, din aura lor. În niciun caz, oficialii statului, de la care avem, cu toţii, parte de indiferenţă, indolenţă şi lipsă de preocupare.

Acestor oficiali nu le trece, poate, prin cap, că distrugând, pur şi simplu, sportul de performanţă românesc - iar asta nu este, câtuşi de puţin, vreo exagerare - condamnă la degenerare fizică şi, în consecinţă, psihică, un popor, în fibra sa.

Nu pot înţelege, poate, că sportul, mişcarea, educaţia fizică sunt izvoarele sănătăţii unei naţii, în dezvoltarea sa cea mai profundă.

N-au cum să priceapă, evident, că sportul, practicat, iniţial, la nivel de mase, are, ca primă consecinţă, sănătatea oamenilor, dezvoltarea lor armonioasă, din punct de vedere fizic şi psihic. Şi, mai apoi, atragerea copiilor, adolescenţilor şi a tinerilor, din faţa calculatoarele, îndeletnicire obsedantă, către sportul de performanţă, cu tot ceea ce aduce cu sine valoarea sportivă: recunoaştere, apreciere, respect.

Nu poţi aprecia şi respecta un popor bolnav, fără vigoare, lipsit de cultură, analfabet funcţional. Dar nici nu merită un popor să fie judecat numai şi numai după indiferenţa, incultura şi lipsa de conştiinţă a conducătorilor săi vremelnici!

Distrugerea din prostie sau cu bună ştiinţă a sănătăţii unei naţii, până la demobilizarea sa, ei da, asta este o crimă.

 

Citește și: