Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3098 vizualizări 18 ian 2019

Din acea direcţie, apare în spaţiul public, tot mai des, ideea că Cioloş îl va învinge pe Iohannis, recte alianţa ”USR plus PLUS”, despre care se vorbeşte cu încăpăţânare întrucât, zice-se, e pe cai mari - deşi partidul lui Cioloş e, mai degrabă, un soi de Fata Morgana - a ajuns la doar un punct procentul în spatele PNL, după cum reiese din ultimul sondaj de opinie, prezentat de sociologul Marius Pieleanu, la un post tv.

Precizez de la bun început că nu intenţionez să fiu avocatul vreuneia dintre cele două părţi, ci că aş vrea, doar, să înţeleg jocul politic propus, pe care, după cum văd, primii care îl resping sunt chiar unii dintre membrii PSD.

E foarte posibil ca strategia Stângii să fie una copilăros de simplă, şi anume: ”Liberali, şo, pe Cioloş, că vă dă gaură la barcă! Scoateţi-i ochii, înfundaţi-i nasu-n cap, dacă mai vreţi să contaţi în alegeri”.

Cum s-ar spune, lăsaţi puterea să-şi vadă de campaniile ei - europarlamentare şi prezidenţiale - iar voi desfiinţaţi-vă reciproc, astfel încât Dreapta să nu beneficieze, în ruptul capului, de doi competitori - Iohannis şi Cioloş - care, ce să vezi, s-ar putea califica, împreună, în finala pentru Cotroceni, pe fondul încrederii extrem de mici generate de Dragnea în masa electorală a PSD şi a derivei lui Tăriceanu, talpat cu insistenţă/consistenţă de social-democraţi, în încercarea de a se lupta pentru fotoliul de preşedinte al republicii.

Pe acest fond, aşa cum spuneam mai sus, diverşi comentatori cu simpatii de stânga susţin, surprinzător, că e foarte posibil ca PNL să fie devansat până la alegerile europarlamentare din primăvară de o alianţă USR+PLUS, aceasta fiind pasibilă să ne propună chiar şi un candidat propriu pentru Cotroceni, în persoana lui Dacian Cioloş.

Potrivit rezultatelor sondajului, dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare, PSD ar obţine 33 de procente; PNL - 22; USR+PLUS - 21; ALDE - 10.

Ca să vezi! Un USR foarte activ în polemici, ce-i drept, şi în jocuri ludice de oengişti, dar încă nedefinit cu fermitate din punct de vedere doctrinar, în asociere cu o formaţiune nou-născută şi perfect necunoscută - lasă că-i condusă de Cioloş, el însuşi fiind cam ambiguu politic - ar obţine peste noapte un scor identic cu al PNL!

Ceea ce poate însemna că, până în zorii zilei, liberali vor fi lăsaţi de căruţă, cu vreo cinci procente în urmă…

E limpede că figura e cam trasă de păr - dacă nu şi de barbă - iar primii care s-au prins de manipulare sunt chiar oamenii mai serioşi din PSD.

De exemplu, Ioan Rus, fost ministru social-democrat, spune, într-o declaraţie pentru Podul.ro, că 2019 va fi un an politic dificil, luând în calcul ”mizele electorale, războaiele dintre palate, derapajele conducerii PSD şi preşedinţia rotativă a Uniunii Europene”.

”Derapajele conducerii PSD şi erorile comise la guvernare vor avea un impact major asupra electoratului tradiţional al social-democraţilor. Indiferent de sumele cu multe zerouri pe care Liviu Dragnea le oferă atunci când comandă sondaje coafate, adevărul nu mai poate fi ascuns: PSD se prăbuşeşte cu viteza luminii în preferinţele electorale. Având în vedere prestaţiile PSD şi ale lui Dragnea, eu sunt convins că partidul se îndreaptă spre dezastru: nu este deloc exclus ca PSD să se prăbuşească, în scurt timp, sub 20%,” afirmă Rus.

Nici europarlamentarul PSD Mircea Paşcu, vicepreşedinte PE, nu se lasă păcălit de sondajul numitului sociolog: ”Văd că profesorul Pieleanu, alintat “sociologul naţional”, colegul meu de la SNSPA, dă USR + Cioloş că ar avea, nici mai mult, nici mai puţin decât... 21% în preferinţele de vot ale românilor.(…) Hai, domnu’ Pieleanu, fii generos, că nu dai de la matale, spune 25-27%, să nu fie păcat de eforturile băieţilor ăstora, atât de... buni români!” scrie Paşcu pe Facebook.

Ca să nu mai vorbim de sumbra profeţie a fostului lider social-democrat, Adrian Năstase, care e de părere că alianţa PSD-ALDE va lua o decizie, în ceea ce priveşte nominalizarea candidatului pentru preşedinţie, ”pe grabă, la un moment dat”, iar riscurile vor fi pe măsură.

În consecinţă, părerea unanimă a celor care nu se mai lasă aburiţi/păcăliţi, în PSD, de penibile ”jocuri de societate politică”, este, după cum văd, ca, în loc să ieşi în presă cu rezultatele gogonate ale unor sondaje forţate pe strategii nerealiste, mai bine pui osul la muncă şi mintea la contribuţie.

Stabileşti/nominalizezi, cât nu e deprimant de târziu, un candidat solid din punct de vedere politic, puternic din punct de vedere moral şi cu o imagine, pe cât posibil, neşifonată la extrem şi te bagi serios la treabă.

Dacă vrei la Cotroceni, pe bune, şi nu disperi doar să-ţi împingi candidatul în turul doi, indiferent de scor, în ideea că, de acolo, te descurci, punând la cale o nouă sufragerie a lui Oprea.

Eu zic că e riscant! Foarte riscant…

 

Citește și: