Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
5211 vizualizări 28 iul 2018

Laurenţiu Rebega, de la ProRomânia, un apropiat al şefului său de partid, a cerut demisia guvernului Dăncilă. Motivul: abundenţa gafelor din ultima perioadă, comise atât de premier, cât şi de unii dintre miniştrii săi.

La prima vedere, cerinţa europarlamentarului ar putea părea una ”sărită peste cal”: cum să dai jos un întreg guvern, pentru câteva prostii scăpate la ocazii? ”Sunt om şi oamenii mai greşesc”, se apără Dăncilă. ”Doamne fereşte, nu am jignit pe nimeni în viaţa mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească şi sper să fiu înţeles!”, continuă să bată câmpii Petre Daea, după gafa impardonabilă pe care numai un individ cu autocontrolul intelectual complet prăbuşit a fost în stare să o comită şi pe care nu înţeleg să o mai reiterez aici.

Dacă, până mai ieri, înţelegeam să luăm în uşor, la intern, exhibarea lipsei de cultură, garnisită cu mitocăneasca lipsă de scrupule, fiind gata, oricând, să adaptăm dictonul ”Mai bine pierzi un prieten, decât un cuvânt de spirit” infinitei băşcălii în stil românesc, acum cred că Rebega are dreptate.

E prea mult! Este îngrijorător de mult. E mult prea multă prostia ”oficială”, de care onor guvernanţii noştri se şterg pe creiere de imaginea românilor.

Pentru ce ar trebui să se obişnuiască românul inteligent, instruit, creativ, de bun-simţ, cu ocara Europei? Cu privirile ironice/zeflemitoare ale semenilor lor, gen: ”uite-i şi pe prostănacii de români, care habar nu au de istorie, de geografie, de politică externă…”

Pentru ce ar trebui să suporte copiii noştri, şcoliţi, cunoscători a două-trei limbi străine, cuminţi şi muncitori, ideea preconcepută - dar alimentată de incultura notorie a unora dintre politicienii ”dâmboviţari”, din păcate exact a acelora care ne guvernează - eticheta, ştampila aplicată de colegii lor, de aiurea, care, până să-i cunoască şi să le înţeleagă justa valoare, îi vor judeca raportându-i, ca naţie, la prostia proiectată pe toate canalele de ştiri ale televiziunilor internaţionale?

De ce ar trebui să fie judecaţi, românii, la grămadă, după scara nonvalorii culturale şi intelectuale a conducătorilor lor?

Ştiu, e posibil să mi se spună că există un adevăr care defineşte o atare stare de fapt: fiecare popor are conducătorii pe care-i merită. E posibil. Nu ştiu, însă, dacă şi în acest caz.

Peste trei milioane de români au ales să se lase conduşi de un partid care o fi avut, de-a lungul istoriei sale, şi politicieni dubioşi, şi politicieni corupţi, şi destui proşti (ca fiecare dintre partide, cu mici excepţii), dar pe care, slavă Domnului, nu ni i-a plimbat şi nu i-a fixat, din zi în noapte, prin guverne, până acum doi ani.

Astfel încât, e posibil ca alegătorul de PSD să nu fi avut habar nici de Dăncilă – chiar dacă aceasta a prins, anii trecuţi, un loc pe lista europarlamentarilor - nici pe Daea, nici pe Lucian Şova şi nici pe Carmen Dan, aceştia constituind o parte a unei mase de manevră, la dispoziţia celor care nu au nevoie de minţi organizate, ştiutoare de carte, luminoase, pentru a nu propune idei/proiecte.

Eu ştiu destui oameni întregi şi oneşti, care ar fi putut face cinste ca reprezentanţi ai românilor, într-un guvern social-democrat.

Unde sunt, de ce nu apar – că e vorba de teamă, de laşitate, de lipsă de interes - habar n-am. Este ruşinos, însă, ca oamenilor despre care vorbesc să nu le pese cine face parte din guvernul partidului care îi reprezintă.

Ruşinos şi lipsit de conştiinţă, tocmai pentru că atâtea milioane de români i-au votat de-a lungul acestor aproape trei decenii.

 

Citește și: