Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3647 vizualizări 21 aug 2018

„Lucrările” Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor (un simulacru) au exemplificat, deplin, într-o confruntare pe echipe, esenţa întrebării: „Vrei mărul mic sau nimic?”. Sigur, întrebare a fost pusă, şi în acest caz, de majoritate, minorităţii.

În general, premisele „confruntării” au fost aceleaşi dintotdeauna: „Bă, ciocul mic, că acuma noi suntem la putere!”.

Astfel, la şedinţa comisiei, acolo unde avea să să dezbată, în cadru oficial, tema violenţelor nebuneşti, practicate de jandarmi la mitingul din 10 august, s-a prezentat, aproape intempestiv (aş spune), ministrul Carmen Dan, împreună cu echipa sa „de răspundere” la întrebări.

Personal cred că şefa MAI s-a prezentat la faţa locului din motive de make-up politic, unde, după ce imaginea i-a fost şifonată de evenimente, s-a programat, pentru ca şeful comisiei, deputatul Dorel Căprar – un om agreabil, deosebit, voluminos, „tuns ras”, gros în ceafă şi muşchi de oţel, (fără tatuaje) şi cu o voce care depăşea, cu mult, pragul celor 60 decibeli admişi, uzual – să i-o „calce” la loc, cu puterea vocii.

Ei bine, cum încerca vreun opozant parlamentar să articuleze o întrebare, deputatul acesta îi şi băga pumnul său mare, de decibeli, în gură. Ridica vocea până-n tencuiala tavanului (de unde se desprindeau vagi „funigei” de nisip cernut), îl îndemna să întrebe numai şi numai când permitea dumnealui, îl oprea tot când voia, îl ironiza, îl ridiculiza, mă rog, îţi dădea impresia că revezi, la vârful comisiei, namila teroristă dintr-a VII-a, care-ţi umplea capul cu castane, în urmă cu decenii, când tu erai, cu chiu cu vai, abia într-a IV-a.

Revenind la „neinvitata” comisiei – după cum, chiar ea a mărturisit că este -, putem spune că a răspuns cu aplomb şi inventivitate frânturilor de întrebare care au scăpat de bariera sonoră, venind dinspre cei mai curajoşi parlamentari ai Opoziţiei.

Noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale – a spus Dan. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum şi noi vă vom putea expune aspectele pe care le consideraţi relevante. (…) Pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice pentru că nu ministrul le-a coordonat”.

Şi, totuşi, de ce a venit ministrul? „Bineînţeles, pentru a răspunde la anumite întrebări. (…) Dar la întrebările tehnice este normal să răspundă specialiştii. De aceea Raed Arafat este lângă mine. La orice alte subiecte pe care le vom discuta pe baza raportului, am precizat că avem toată transparenţa cu condiţia să îndeplinim procedura legală”. Adică?! Adică să plece presa din sală, şi, odată cu ea, toţi cei necertificaţi ORNISS, întrucât „Raportul” este strict secret!!

Super! Cum s-ar spune, ne-am luptat în draci, până săptămâna trecută, să desecretizăm secretele societăţii, iar acum, când am pus ţara în headline, în toată presa lumii, după „şoc-şi-groaza” din Victoriei, am pus şi penalele jandarmeriei – cică vreo şase nefericiţi cu indicative ascunse de nişte izolirband negru, chipurile pentru că era reorganizare în prăvălie şi se-ncurcaseră „cifrele cu numerele-ntre ele” – la strict secret.

O, ţară distrusă, plină de umor…

Citește și: